”Offrar män helt i onödan” – Det militära kriget i Ukraina förlorat, men det politiska vansinnet fortsätter

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukrainas motoffensiv mot Ryssland har blivit ett misslyckande, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs nyhetsanalys. Luften har nu gått ur den ukrainska militärerns kapacitet, något även Ukrainas tidigare premiärminister påpekat. Kvar återstår den politiska hetsen bakom Ukrainas strategi att kasta in soldater i en meningslös död. Så vad händer härnäst? USA kan vara på väg att dra sig ur kriget, men vid rätt tidpunkt och på ett passande sätt.

Det är i Swebbtvs senaste nyhetsanalys som Mikael Willgert och Magnus Stenlund bland annat diskuterar kriget i Ukraina.

Magnus Stenlund noterar att Ukrainas president Volodomyr Zelensky inte längre finns med på Jerusalem Posts lista över världens 50 mest inflytelserika judar, där han tidigare var nummer ett. Nu har i stället USA:s utrikesminister Antony Blinken, en annan frontfigur på västsidan i Ukrainakriget, seglat upp till plats tre på tidningens lista.

Är Zelensky på väg ut i kylan, och är USA på väg att dra sig ur kriget?

– Är det just för att nu ska vi inte kunna kritisera Antony Blinken?, säger Magnus Stenlund.

Han kallar det för ett ”frikort” att vara med på den här listan, eftersom den som kritiserar någon där kan anklagas för att vara antisemitisk. Han tror det är bland annat därför som det har varit så svårt att kritisera Zelensky, även om alla inblandade inte är judar.

– För vad han kommer bli tvungen att göra nu är ju en helomvändning, säger Magnus Stenlund om Antony Blinken och påpekar att Blinken är en av de mest huvudansvariga.

Enligt Stenlund har intensiteten i kriget minskat, och Ukrainas motoffensiv har blivit ett fiasko.

– Ukraina har misslyckats med den här offensiven, förklarar han i Swebbtv. Är det så att man hela tiden stöter pannan blodig mot den här försvarslinjen, de här tre linjerna som man ska igenom… Är det så att man inte kommer igenom dem så har man misslyckats. En offensiv är tänkt att komma igenom linjerna och gör man inte det är det så att ju mer man fortsätter att stångas med linjen, desto större blir förlusterna. Och det är det som händer.

Vad som snart kan hända är att Ryssland går till egen motoffensiv.

– Och den kan ske när som helst. För den här avmattningen som sker från ukrainsk sida, är av nöden tvungen. Man har inget alternativ. Man är tvungen att göra det av politiska skäl och för att man drivs på av USA. Men också för att på något sätt kunna hitta ett sätt att rädda ansiktet när man lägger ner det här. Då ska det ju vara av årstidsskäl, så att säga, att det inte finns någon möjlighet att gå vidare. Man vill hitta ett sådant argument.

– Det betyder att man kommer hålla på ett tag till och offra män helt i onödan.

Från Natos sida har man sagt att bara om Ryssland, inte Ukraina, slutar strida kan det bli fred.

– Det är fullkomligt nonsens, säger Magnus Stenlund. Det är så löjliga argument. De borde skämmas för att de kommer med den typen av uttalanden.

Nato säger nu också att det kommer bli ”ett långt krig”. Men Magnus Stenlund ser detta som ett tecken på att man från västs sida har insett att Ukrainas motoffensiv inte kommer fungera. Ryssarna kan avsluta kriget snabbt om Ukraina blir ett långsiktigt hot. Frågan som återstår är när Ryssland ser det som mest optimalt att gå till motattack.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program