Nya varianten hittades hos fullvaccinerade personer

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Coronavarianten ”omikron”, som svenska medier nu skrämmer upp människor med, hittades i fullvaccinerade personer i Botswana. Det bekräftar landets regering.

Den nya coronavariantan, B.1.1.529 – som också döpts till ”omikron” – upptäcktes först i Botswana i södra Afrika.

Nu bekräftar landets regering att varianten, som ska ha en stor mängd mutationer, hittades hos fullvaccinerade personer.

B.1.1.529 upptäcktes bland fyra resenärer. De testades och senare bekräftades varianten.

”Den preliminära rapporten avslöjar att alla fyra hade blivit fullvaccinerade mot covid-19”, skriver Botswanas regering i ett pressmeddelande.

De fyra personerna ska ha varit utländska diplomater på besök i landet. De testade positivt den 11 september. Senare under månaden bekräftades deras infektioner som den nya covidvarianten. Personerna har idag lämnat landet.

I ett annat pressmeddelande uppmanar Botswana till lugn. I den pågående smittspårningen har alla hittills testat negativt för covid-19.

Enligt regeringen är det för tidigt att dra långtgående slutsatser om den nya varianten och det finns ingen anledning till panik, påpekas det.

Angelique Coetzee, ordförande för South African Medical Association, tycker den globala paniken kring den nya varianten är extremt överdriven.

– Det är en storm i en tekopp, säger hon till BBC och påpekar att det man hittills sett är väldigt milda sjukdomsfall av varianten. Jag är inte säker på vad denna panik beror på. Mutationer är inget nytt. I dagsläget går det inte att säga vad den här varianten kommer innebära.

Virusvarianter som är mer smittsamma tenderar att vara mindre farliga, därav deras förmåga att sprida sig lättare.

Samtidigt använder svenska medier omikron-mutationen för att skrämma upp människor ännu mer:

”Varningen: Mutationen ett ’trehövdat monster’, skriver Expressen. ”Rekordsmitta och nattlig lockdown – Omikron: Värsta någonsin”, heter det i Aftonbladet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program