Norge: 80 procent av smittade är fullvaccinerade

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det är dubbel- och trippelvaccinerade vuxna som driver covidsmittan i Bodø i norra Norge. Det skriver två läkare i Aftenposten. 8 av 10 smittade är vaccinerade. Därmed kommer covidpassen knappast göra nytta, förutom att kanske skydda ovaccinerade från vaccinerade, påpekar de.

Det är Kai Brynjar Hagen, smittskyddsöverläkare i Bodø och Tor Claudi, överläkare i Bodø, som nu kritiserar den norska regeringens hantering av covidsmittan.

Enligt läkarna har regeringen infört ”tveksamma” rekommendationer och regler, däribland att lägga ansvaret på kommunerna men samtidigt frånta dem fungerande verktyg mot smittan.

Och corona-passen tror de kommer ha liten effekt på smittspridningen.

I Bodø kommun är det dubbel- och trippelvaccinerade som driver smittan, enligt läkarna.

”Utifrån förhållandena i Bodø kommer ett coronaintyg ha liten effekt: 80 procent av de smittade vuxna har vaccinerats med två eller tre doser. Det är de vaccinerade vuxna som främst stått för den fortsatta smittspridningen”, skriver de i Aftenposten och fortsätter:

”Vi har hittills inte sett exempel på smittspridning från ovaccinerade personer i Bodø. Ett coronaintyg hindrar inte de fullvaccinerade vuxna, som alla har ett intyg, från att sprida smittan. Den största förebyggande effekten kan bli att det skyddar ovaccinerade från kontakt med eventuellt smittsamma vaccinerade, men det var knappast syftet.”

Tidigare reducerades karantän- och isoleringsplikten för fullvaccinerade i Norge eftersom dessa antogs inte kunna sprida smittan vidare. Men sedan visade det ju sig att vaccinen inte stoppar infektion.

Enligt läkarna är coronasmittan som en brand där små utbrott måste släckas snabbt. Obligatorisk testning samt kortvarig och riktad individuell karantän är mycket effektiva åtgärder, menar de.

Även i Jämtland i Sverige är 70-80 procent av de smittade vaccinerade.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program