Nya restriktioner kan bli aktuella: ”Som i början av pandemin”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Sniper Zeta

Svenskarna kan påtvingas nya coronarestriktoiner, rapporter SR Ekot idag. Detta om en ny smittsam virusvariant uppstår. Det kan bli liknande åtgärder som i början av ”pandemin”.

Den så kallade pandemin är inte över, enligt svenska myndigheter.

Det kan rentav bli aktuellt med nya restriktioner om en ny smittsam virusvariant uppstår.

Både lagstiftning och andra åtgärder kan komma att införas i landet. Detta enligt en beredskapsplan som Folkhälsomyndigheten tagit fram på uppdrag av regeringen, skriver Ekot. Och då skulle smittan också på nytt klassas som en samhällsfarlig sjukdom.

Men det är inte det mest troliga scenariot.

– Om det kommer ett virus som ger en väldigt hög sjuklighet hos många som kräver vård och mycket dödlighet, så kommer vi behöva införa åtgärder för att minska kontakten i samhället. Då är det antagligen tillbaka till det, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i Ekot.

”Vaccination mot covid-19 kvarstår som en av de mest grundläggande rekommendationerna för att skydda liv och hälsa, oavsett utveckling. Den rekommendationen gäller redan nu. Det är viktigt att alla som rekommenderas påfyllnadsdos ser till att få den så snart som möjligt”, hävdar myndigheten i ett pressmeddelande.

Vidare skriver Folkhälsomyndigheten att till och med att de som redan haft viruset ska ”vaccinera” sig. Detta påstås nämligen ge ett bredare och mer långvarigt skydd.

– Viktigast just nu är att alla som har möjlighet vaccinerar sig enligt rekommendation för att skydda sig själva från allvarlig sjukdom. Samtidigt minskar konsekvenserna för samhället, exempelvis gällande vårdbelastning och frånvaro från arbete. Folkhälsomyndigheten rekommenderar till exempel att alla som är 65 år och äldre tar en fjärde dos vaccin mot covid-19, säger myndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program