En av cheferna inom USA:s centralbank Federal Reserve varnar nu för den stigande inflationen i USA, som är högre än på flera decennier. Samtidigt varnar Sveriges vice riksbankschef för att räntan i Sverige kommer behöva höjas mycket tidigare än väntat.
Det är Federal Reserves president i Philadelphia Patrick Harker som nu ansluter sig till skaran som varnar för den höga inflationen, rapporterar CNBC.
Inflationen skapades inte av Ukrainakriget utan av den så kallade covidhanteringen, då en enorm mängd pengar trycktes upp till noll procents ränta.
– Inflationen är alldeles för hög, och jag är akut oroad över detta, sade Harker inför handelskammaren i Wilmington.
Enligt Harker är det finanspolitiken, störningar i leveranskedjor och så kallad medgörlig penningpolitik som drivit upp inflationen ”mycket högre än vad jag och mina kollegor är bekväma med”.
Inflationen i USA är idag den högsta på fyra decennier.
Tidigare har två av hans kollegor, Goldman Sachs samt BlackRock larmat om samma sak.
Harkers uttalande fick Stockholmsbörsen att sjunka till dagslägsta, skriver Dagens industri.
Samtidigt varnar idag Sveriges Riksbank för att inflationen stiger mycket kraftigt. Så kraftigt att man kommer behöva omvärdera penningpolitiken.
Enligt vice riksbankschefen Martin Flodén kommer man inte kunna använda penningpolitiken för att påverka de höga internationella råvaru- eller fraktpriserna.
– Det är därför oundvikligt att inflationen förblir hög den närmaste tiden. Men vår penningpolitik kan se till att den inte blir varaktigt hög, sade Flodén vid Dagens industris konferens Risk and Return i Stockholm enligt ett pressmeddelande.
När och hur mycket räntan kommer höjas är dock oklart.
I februari hette det att räntan skulle höjas först under andra halvåret 2024.
– Jag vet inte vad jag själv kommer att föreslå, säger Martin Flodén till nyhetsbyrån Direkt och påpekar att penningpolitiken i grunden måste utformas på ett nytt sätt.
– Jag vill betona att slutsatserna inför vårt nästa penningpolitiska beslut därför ännu inte är klara. Men det är redan nu tydligt att vi måste omvärdera och påtagligt revidera vår penningpolitiska plan. Det innebär att vi behöver höja räntan betydligt tidigare än vi planerade i februari, förklarar han enligt Riksbankens hemsida.
Enligt Martin Flodén behövs det göras en bedömning kring hur robusta inflationsförväntningarna och lönebildningen just nu är samt hur den ekonomiska utvecklingen kommer påverkas av händelser som pågår i världen.
Nästa penningpolitiska möte sker om tre veckor.
I Swebbtv förutsågs den höga inflationen redan förra året: