Ny studie: Vitamin D kan reducera infektion och dödlighet från covid

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En ny studie, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, visar att D-vitamintillskott kan reducera både infektionsrisk och dödlighet från covid-19. ”Vitamin D3 associerades med en signifikant minskning på 33 procent av dödligheten inom 30 dagar efter covid-19-infektion”, skriver forskarna. Även GB News har rapporterat om studien.

Det är en ny studie från Johns Hopkins University, som gjordes bland amerikanska veteraner, som visar att vitamin D kan reducera infektion och dödlighet från covid-19.

”D-vitaminbrist har länge förknippats med nedsatt immunförsvar som kan leda till virusinfektion. Flera studier har visat att D-vitaminbrist är förknippat med att öka risken för infektion med covid-19. Det är dock okänt om behandling med D-vitamin kan minska risken för covid-19-infektion, vilket är i fokus för denna studie”, skriver forskarna.

Studien visar att vitamin D2 och D3 var associerade med att reducera covid-19-infektion med 28 procent respektive 20 procent.

Dödligheten inom 30 dagar efter en covidinfektion var 33 procent lägre med vitamin D3 och 25 procent lägre med D2.

Personer som hade D-vitaminnivåer mellan 0 och 19 ng/ml uppvisade den största minskningen av covidinfektion efter tillskott, enligt studien. Och svarta personer hade större associerade riskminskningar från tillskott jämfört med vita, även om båda var statistiskt signifikanta.

”Som en säker, allmänt tillgänglig och prisvärd behandling kan D-vitamin bidra till att minska svårighetsgraden av covid-19-pandemin”, skriver forskarna.

Personer som fick högre kumulativa doser och högre genomsnittliga dagliga doser hade en större associerad minskning i infektionsfrekvensen än patienter som fick lägre doser. Det mest betydande sambandet hittades hos patienter med lägst nivåer av vitamin D.

”Dessa associerade riskminskningar är betydande och motiverar mer betydande utforskning och bekräftelse med randomiserade kontrollerade studier. Detta är särskilt viktigt med tanke på den höga nivån av vitamin D-brist i den amerikanska befolkningen och covid-19”, påpekar forskarna.

Så här skriver Läkaruppropet på Twitter om den nya studien:

”Bevisat: vitamin-D minskade dödligheten i covid-19 med 33% på 30 dagar. Detta visste vi redan i mars/april -20, hade substitution med D-vitamin rekommenderats hade 100 000-tals liv räddats.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program