Macron vill ha ”en enda” global världsordning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Världen behöver styras av en och samma världsordning. Det säger Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tal, med anledning av de ökande spänningarna mellan USA och Kina i Stillahavsområdet.

Det var under APEC-mötet i Thailand, alltså mötet för Asien-Stillahavsregionens ekonomiska samarbete, som Frankrikes president Emmanuel Macron jämförde världen med en djungel.

I denna djungel finns det två elefanter, enligt Macron: USA och Kina, som blir allt mer nervösa. Och det kan ställa till problem.

– Vi befinner oss i en djungel och har två stora elefanter som försöker bli mer och mer nervösa.

– Om de blir väldigt nervösa och börjar kriga kommer det bli ett stort problem för resten av djungeln. Man behöver samarbeta med många andra djur: tigrar, apor och så vidare.

Emmanuel Macron hävdar att han vill ha ”stabilitet” i Stillahavsområdet, och att det är en sådan stabiliserande roll som Frankrike vill spela i regionen.

– Är du på USA:s eller Kinas sida? För nu vill många att det ska finnas två ordningar i världen. Detta är ett stort misstag, påpekar han.

– Både för USA och Kina. Vi behöver en enda global ordning.

”Om du fortfarande tror det är en konspirationsteori att våra eliter vill ha en världsordning, här är Frankrikes president Emmanuel Macron vid APEC-toppmötet: ’Vi behöver en enda global ordning'”, skriver rättsfilosofen Eva Vlaardingerbroek på Twitter om hans uttalande.

Se Macrons uttalande HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program