Ny storkonflikt inom EU på ingående

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Konflikten mellan EU å ena sida och Polen samt Ungern på den andra fördjupas. EU-domstolens senaste utslag medger att EU ska kunna utsätta medlemsländer för ekonomisk utpressning, om de inte följer EU:s liberala agenda.

EU har redan delvis påbörjat ekonomiska sanktionsåtgärder mot bland annat Polen, men möjligheterna i och med domen kommer bli mer omfattande. Sveriges socialdemokratiska EU-minister menar att utslaget är välkommet.

–Vi är många runt om i EU som är positiva till förordningen och har varit det sedan den kom 2020. Den innebär att ett EU-land som inte respekterar rättsstatens principer kan få svåra ekonomiska konsekvenser. Det ska helt enkelt kosta att göra fel, säger Hans Dahlgren på regeringens hemsida.

Många tolkar det som om att EU försöker påverka det ungerska valet som avgörs den 3 april och redan är i full gång. Då EU nu kan skrämmas med ekonomiska sanktioner om Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz vinner valet. Inblandning i suveräna länders val är annars något som EU anklagat till exempel Ryssland för att göra. Regeringspartiet Fidesz har en betryggande ledning över oppositionen, enligt den sammanvägda opinionundersökningen som görs av Politicos Poll of Polls. Det är däremot oklart hur det ungerska folket kommer att reagera i och med domen. Orbán och Fidesz har tidigare dragit nytta av de duster de haft med EU, vilket stärkt deras popularitet.

EU-domen spär på en pågående söndring inom EU. Brexit blev ett hårt slag mot EU och under Covid-19 har EU:s påstådda inre solidaritet fått sig flera törnar. Under Ukraina-konflikten som har ökat i spänning har EU söndrats ännu mer av olika viljor, men också av det faktum att särskilt Frankrike och Tyskland agerar alltmer utanför EU:s ram. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har vid flera tillfällen beklagat sig över att EU har haft för lite inflytande på skeendet under krisen. Konflikten med Polen och Ungern som förvärras förstärker bilden av ett EU som alltmer präglas av en allt djupare splittring.

Om Viktor Orbán vinner valet den 3 april kommer konflikten med EU troligen eskalerar ännu mer, då relationerna mellan Ungern och Polen visavi EU stadigt försämrats sedan Ungern och Polen på allvar tagit upp striden mot EU-etablissemanget. För tillfället finns ett starkt folkligt stöd för EU i Ungern och Polen, men hur det påverkas om EU börjar med ekonomisk utpressning mot länderna är ett stort frågetecken.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program