”Delta Q”-variant sprids – fullvaccinerade smittas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En ny så kallad deltavariant av coronaviruset sprids nu i Uppsala, rapporterar SVT. Av dem som smittats är nästan en fjärdedel fullvaccinerade mot viruset. Enligt regionens provtagningsansvarige är det troligt att varianten kommer fortsätta sprida sig i samhället.

Det är deltavarianten B.1.617.2 med tilläggsmutationen E484Q, eller ”Delta Q” som den också kallas, som just nu sprids i Uppsala.

På en skola i Knivsta upptäcktes först två fall vilket ledde till att man masstestade 50 elever. Därefter har ytterligare tre fall hittats.

Enlig SVT handlar det om sammanlagt sex smittkedjor i länet och 31 personer som konstaterats smittade med den nya varianten.

Sju av de smittade har varit fullvaccinerade, varav sex blivit sjuka och en varit asymtomatiskt drabbad.

Mats Martinell, provtagningsansvarig vid Region Uppsala, bedömer att den nya varianten kommer få fortsatt samhällspridning och att det framöver kommer upptäckas fler fall.

– Att vi upptäcker fler fall är såklart inte bra för dem som blir sjuka, men för att ta reda på hur denna variant beter sig i befolkningen och hur lätt den undkommer vaccination så är det jättebra. För vi behöver lära oss mer om den, säger han till SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program