Nixon förutsåg konflikten i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Richard Nixon, Official Presidential Photograph". Foto: Oliver F. Atkins/Public domain

USA:s tidigare president Richard Nixon varnade redan 1994 för den explosiva situationen i Ukraina, rapporterar Wall Street Journal.

Det är Wall Street Journal som nu rapporterar Ukrainakriget inte hade förvånat den förra amerikanska presidenten Richard Nixon.

Detta baserat på ett tidigare hemligstämplat brev från 1994 som Nixon skickade till Bill Clinton, som avklassificerades förra veckan.

Enligt WSJ visar brevet hur väl den tidigare presidenten förstod Ryssland.

Brevet är sju sidor långt och daterat den 21 mars 1994.

Där beskriver Nixon Ukraina som ”oumbärligt” och varnade för att situationen i landet är ”mycket explosiv”.

”Om det tillåts bli utom kontroll kommer det att få Bosnien att framstå ut som en PTA-trädgårdsfest”, står det bland annat i brevet, uppger RT.

Vidare menar Nixon att den politiska situationen i Ukraina är ”oförutsägbar” och hävdar att det ukrainska parlamentet är ”ännu värre än den ryska duman”.

Samtidigt uppmanade han Clinton att stärka USA:s diplomatiska närvaro i Ukraina samt att prioritera finansieringen av Kiev, skriver RT.

Richard Nixon förklarar också att den dåvarande ryska presidentens Boris Jeltsins politiska inflytande hade ”snabbt försämrats” samt att ”dagarna för hans obestridda ledarskap av Ryssland är räknade”.

Enligt New York Post informerade han även Clinton om att en nationalistisk och populistisk våg i Ryssland skulle kunna leda fram till en ”trovärdig presidentkandidat”.

Så skrev han alltså fem år innan Putin tog makten.

”Nixon förutsåg att relationerna mellan Ryssland och Ukraina skulle upplösas”, skriver NYP.

Richard Nixon dog den 22 april 1994. Efter hans död hyllades han av Bill Clinton, som enligt WSJ i ett tal framhävde Nixons ”kloka råd, särskilt när det gäller Ryssland … baserat på vårt senaste telefonsamtal och brevet han skrev till mig för bara en månad sedan.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program