New York Times: Påfyllnadsdoser kan försvaga kroppens immunförsvar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

För många påfyllnadsdoser av så kallat vaccin mot covid-19 kan ”försvaga immuniteten” och kroppens förmåga att hantera viruset, rapporterar The New York Times.

Det är i Israel som regeringen redan vill börja injicera vissa delar av befolkningen med en fjärde dos ”coronavaccin” för att försöka slå ned den nya coronavarianten omikron, trots att den av allt att döma leder till mycket milda symtom.

Detta eftersom vaccinen fungerar så dåligt. Skyddet försvinner fort, särskilt hos äldre människor.

Men vissa forskare håller inte alls med och menar att påfyllnadsdoserna kan få motsatt effekt. Denna aspekt lyftes av flera experter i Israels expertpanel.

För många doser kan rentav skada kroppens förmåga att besegra viruset. Flera experter ville därför vänta med en fjärde dos, andra hävdade att man inte har tid att vänta på mer data.

”För många doser kan orsaka en sorts trötthet i immunsystemet, vilket äventyrar kroppens förmåga att bekämpa coronaviruset”, skriver New York Times.

Enligt tidningen visar också ny brittisk forskning att påfyllnadsdoser är mindre effektiva mot omikron än tidigare varianter av viruset, samt att effekten också avtar snabbare – på bara tio veckor, något Swebbtv tidigare skrivit om.

Påfyllnadsdoserna har samma innehåll som de första och är alltså skapade för den ursprungliga varianten av Sars-cov-2. Men nu är det helt andra mutationer som sprids. Om en fjärde dos kommer ha någon som helst verkan på ”omikron” är oklart, skriver den amerikanska tidningen. Det booster-doserna gör är att öka antalet antikroppar mot ursprungsviruset. Syftet är att trigga igång immunförsvaret i hopp om att detta ska ha en effekt även mot senare mutationer.

Men i den israeliska befolkningen är folk skeptiska.

– Israel är som ett laboratorium för coronavaccinet, säger en 80-årig israel till New York Times.

Att vaccinen kan ha en negativ effekt på kroppens immunförsvar är något så kallade ”anti-vaxxare” länge påstått, men då har detta avfärdats som ”konspirationsteorier”.

Se Swebbtvs intervju med vaccinforskaren Ann-Cathrin Engwall om bland annat påfyllnadsdoser:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program