”Tredje dos” skyddar i tio veckor – fler sprutor väntar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En så kallad påfyllnadsdos med ”vaccinet” mot covid-19 skyddar mot symptomatisk omikroninfektion i bara tio veckor. Det visar färsk brittisk data, uppger Business Insider. Därför kan det bli aktuellt med ännu fler sprutor mot den mycket milda virusvarianten.

Den svenska regeringen planerar nu omvaccinera 450.000 svenskar med en tredje dos så kallat covidvaccin.

– Man kan smitta trots att man är både dubbel- och trippelvaccinerad, framför allt om man är dubbelvaccinerad. Är man trippelvaccinerad minskar risken sannolikt väsentligt, sade socialminister Lena Hallengren (S) på tisdagens pressträff.

Men hur mycket det hjälper vet alltså regeringen inte riktigt.

Enligt Business Insider skyddar en booster mot symtomatisk covid-19 orsakad av omikron i endast cirka 10 veckor. Då har skyddat rasat upp till 25 procent. För den som tagit en tredje Pfizer-dos, samt fått sin primära ”vaccination” med Pfizer/BioNTechs substans, minskade skyddet mot symtomatisk smitta från 70 procent till 45 procent efter tio veckor. Märk väl att skyddet direkt efter boostern bara är 70 procent.

En booster från Modernas substans kan ha bättre effekt. Men det var så få i studien som fått denna kombination att tillförlitligheten för en sådan slutsats brister, skriver Business Insider.

Och skyddat rasar fortare när det gäller omikron än tidigare virusvarianter av Sars-cov-2.

”Det kan innebära en fjärde dos 2022”, skriver Business Insider och hänvisar till data från ”UK Health Security Agency”.

Detta beroende på hur väl boostern skyddar mot svår sjukdom. Det har nämligen inte forskarna kunnat granska, eftersom omikron så sällan ger allvarliga symtom.

”Denna avtagande effekt är snabbare för omikron än för delta-infektioner. Det finns inte tillräckligt många allvarliga fall av omikron ännu för att analysera vaccinets effektivitet mot sjukhusvistelse, men detta förväntas vara bättre upprätthållet, för både primär- och boosterdoser”, skriver de brittiska experterna i sin rapport.

Amerikaner med nedsatt immunförsvar kan redan få en fjärde dos. Och i Israel har man börjat massvaccinera alla 60 år och äldre med en fjärde spruta.

Exakt varför regeringar över huvud taget vill massvaccinera bort en så mild virusvariant som omikron är oklart. Varianten jämförs med en förkylning.

Se Swebbtvs intervju med vaccinforskaren Ann-Cathrin Engwall om bland annat faran med tredje dosen:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program