Netanyahu har ”lobbat EU” för att Egypten ska ta emot Gazaborna

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Benjamin Netanyahu. © Foto: Avi Ohayon / Government Press Office (CC BY-SA 3.0)

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska ha lobbat euroepiska ledare för att få dem att pressa Egypten att ta emot människorna i Gaza, rapporterar Financial Times. Att förflytta Gazaborna till Egypten överensstämmer med den plan som den israeliska underrättelsetjänsten upprättat.

Fler medier har nu rapporterat om det läckta dokument från Israels underrättelsetjänst som visar på en plan att förflytta Gazas invånare till tältstäder på Sinaihalvön i Egypten.

Swebbtvs Lars Bern har tidigare förutsagt att det är just detta som Israel vill göra.

Dokumentet, som först publicerades på nyhetssajten Sicha Mekomit, visar bland annat att Israel vill ”tvångsförflytta palestinier till tältstäder, innan permanenta städer byggs”, skriver Expressen på tisdagen.

”I dokumentet inkluderas även en plan med en flera kilometer bred ’steril buffertzon’ inne i Egypten för att säkerställa att palestinier inte kan återvända och bosätta sig vid Israels gränser”, skriver TV4 Nyheterna.

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahus kansli har tonat ned dokumentet som hypotetiskt och icke-bindande, skriver Times of Israel.

Men nu rapporterar Financial Times att Netanyahu lobbat EU att pressa Egypten att ta emot Gaza-flyktingar. Idén ska dock ha avfärdats av större europeiska länder.

”Israels premiärminister Benjamin Netanyahu försökte övertyga europeiska ledare att sätta press på Egypten att ta emot flyktingar från Gaza, enligt personer som informerats om diskussionerna”, skriver FT.

Och Netanyahu ”drev ganska hårt” för denna lösning, enligt en västerländsk diplomat som uttalar sig i tidningen.

Israel har vägrat göra ett offentligt löfte om att flyktingarna sedan får komma tillbaka till Gaza om de lämnar området, sade en arabisk diplomat till The Times of Israel förra veckan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program