Nato: Ingen återuppbyggnad om Ukraina förlorar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jens Stoltenberg. © Foto: DoD photo by U.S. Air Force Tech. Sgt. Jack Sanders (CC BY 2.0)

Att återuppbygga Ukraina förutsätter att Ukraina når framgång i kriget mot Ryssland. Det förklarade Nato-chefen Jens Stoltenberg tidigare i veckan.

Det var under NATO Youth Summit som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fick en fråga om Natos roll i rekonstruktionen av Ukraina efter kriget.

I väst har det ju pratats mycket om att återuppbygga Ukraina.

– Det första jag ska säga är att vi först måste se till att Ukraina segrar (”prevails”), säger Jens Stoltenberg. För om inte Ukraina segrar, finns det inget att rekonstruera i det fria och oberoende Ukraina. Så det mest omedelbara, den viktigaste uppgiften nu är att hjälpa Ukraina med militärt stöd som Nato-allierade och Nato gör.

– Så ja, återuppbyggnaden i framtiden är viktig, men om inte Ukraina segrar, finns det inget att rekonstruera. Och för det andra kommer rekonstruktionen att bli väldigt dyr. Men att förebygga är på sätt och vis billigare än att reparera, så varje luftförsvarsmissil vi kan förse Ukraina med kommer faktiskt innebära mindre skada, mindre förstörelse. Och därmed också mindre behov av återuppbyggnad efter kriget.

Framgång i kriget är en ”förutsättning” för återbyggnad, enligt Stoltenberg.

– Jag säger inte att vi inte ska tänka på rekonstruktion, men en förutsättning för rekonstruktion är att segra, förklarar han.

Lyssna på uttalandet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program