S vill ha ID-kontroll på sociala medier i hela EU

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Magdalena Andersson. © Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)

Socialdemokraterna vill nu införa krav på identifiering i EU för att kunna skapa konton i sociala medier, sade partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff på torsdagen.

Under torsdagen presenterade Socialdemokraterna ett förslag om krav på identifiering för att kunna skapa ett konto i sociala medier.

– Så att alla konton går att koppla till en riktig person, sade Magdalena Andersson på pressträffen.

Man ska fortfarande i och för sig kunna ha ett anonymt täcknamn utåt, men namnet ska alltså i grunden kunna kopplas till en person.

Partiet påstår att man vill värna det offentliga samtalet och stoppa personer från att ”vilseleda och sprida hat”. Man vill ”skydda det demokratiska samtalet i hela EU” och ”stänga ner trollfabriker i hela EU”, hävdar Andersson.

– Det är allvar nu, på riktigt, sade Heléne Fritzon (S) på pressträffen.

Anonyma ”fejkonton” kan nämligen till exempel användes för att ifrågasätta pengaflödet till Ukraina, enligt Fritzon.

– Fejkkonton manipulerar det demokratiska samtalet, underminerar vår sammanhållning, fortsatte Fritzon. Vi vill mycket enkelt att alla konton på sociala medier i EU ska gå att koppla till en riktig person. Detta är mycket enkelt. Det går att införa genom identifieringskrav när man skapar sitt konto. Man måste veta vem som ligger bakom när vi ska föra ett demokratiskt samtal.

– Vi kan inte tillåta lögner från främmande makter, från högerpopulister eller extremister att gå in och förstöra det demokratiska samtalet med sina dunkla metoder.

Se hela pressträffen HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program