Nätet stormar efter uttalande från Zelensky – Ryssland påstår han försöker starta världskrig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Inför en australiensisk tankesmedja på torsdagen talade Ukrainas president Voldomyr Zelensky om att Nato behöver agera ”förebyggande” för att förhindra Ryssland från att använda kärnvapen. Uttalandet har väckt mycket starka reaktioner. Men vad är det presidenten egentligen säger? Det tvistas det om.

Det stormar ordentligt kring Ukrainakonflikten nu.

Under torsdagen svarade Ukrainas president Voldomyr Zelensky på frågor vid Australian Lowy Institute, och talade då om ”förebyggande attack, förebyggande åtgärder” (enligt ABC News engelska direksädnning) från Nato för att förhindra Ryssland från att använda kärnvapen.

– Nato bör göra det omöjligt för Ryssland att använda kärnvapen, sade Zelensky enligt den ukrainska nyhetsbyrån Interfax. Förebyggande anfall behövs så att de vet vad som väntar dem om de använder kärnvapen. Inte tvärtom, att man väntar på Rysslands kärnvapenangrepp och sedan säger, ”Åh, du gjorde så, här får du”.

Enligt presidenten borde Nato ”ompröva hur man använder sina påtryckningar”.

Så här sade han enligt RT:s översättning:

– Vad ska Nato göra? Eliminera möjligheten att Ryssland använder kärnvapen. Jag vädjar än en gång till det internationella samfundet, som före den 24 februari: förebyggande anfall så att de [Ryssland] vet vad som kommer hända med dem om de använder det, och inte tvärtom.

Enligt nyhetsbyrån RIA sade han att Nato borde inleda ”förebyggande” anfall och inte ”invänta Rysslands kärnvapenangrepp”.

Så vad betyder detta? Vad är det egentligen han säger? Det råder det delade meningar.

”Presidenten talade om perioden fram till 24 februari. Då var det nödvändigt att tillämpa förebyggande åtgärder för att förhindra Ryssland att starta kriget. Låt mig påminna om att de enda åtgärder som det handlade om då var förebyggande sanktioner”, hävdar Zelenskys pressekreterare på Facebook.

Men detta är det många som inte köper.

Och från Rysslands sida har man reagerat mycket starkt.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov hävdar att den ukrainske presidentens uttalande är ett försök att utlösa ett världskrig. Och han uppmanar hela världen att vara uppmärksam på vad som sagts. Uttalandet får inte lämnas utan reaktion från världssamfundet, betonar han.

Ryssland ser uttalandet som ”uppmaning till världskrig”, enligt RIA.

– Alla världsledare bör vara uppmärksamma på dessa uttalanden från Zelensky. Speciellt USA, EU och Storbritannien bör observera detta. Sådana uttalanden är inget annat än en uppmaning att starta ett nytt världskrig, som kommer leda till oförutsägbara och fruktansvärda konsekvenser, säger Peskov enligt nyhetsbyrån IHA.

– Dessa länder styr de facto Ukraina och säger att de ska försvara det ända in i slutet. Därför är de ansvariga för detta och de måste vara ansvariga för den här personens och hans administrations handlingar och uttalanden, fortsätter Peskov enligt KRTTV.

Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova skräder inte orden, när hon kommenterar det hela på Telegram.

”Väst driver på ett kärnvapenkrig. Varje person på planeten måste inse att marionetten och den obalanserade karaktären Zelensky, uppumpad med vapen, har förvandlats till ett monster vars händer kan förstöra planeten”, skriver hon.

Även i sociala medier stormar det kring uttalandet. ”Jag såg hela videon flera gånger. Alla påståenden om att detta är en deep fake är inte trovärdiga. Detta är skadekontroll eftersom de inser hur körd Zelensky är”, heter det bland annat.

Men som Swebbtv Nyheter visar ovan ligger alltså videon även på ABC News Australias Youtube. De streamade live. Lowy Institue har också en engelsköversatt sändning, där översättningen är densamma: ”preventive strikes, preventive actions”.

Så nu kivas det i sociala medier om vad Zelensky egentligen säger och menar. Vissa hävdar att översättningen nedan är korrekt, andra hävdar att den är fel.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program