Kasselstrand: AfS påverkar redan Svenska kyrkan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil AfS Youtube-kanal

Alternativ för Sveriges ledamot av kyrkomötet Lennart Matikainen berättade i en live-sändning som partiet genomförde bland annat att de lagt en motion om att motverka Agenda 2030. Det nationalistiska partiet överraskade etablissemanget när man erövrade 3 mandat under kyrkovalet.

När partiledaren Gustav Kasselstrand ställde frågan till Matikainen om öppningen av kyrkomötet, vilket är kyrkans motsvarighet till riksdagen, var politiserat eller opolitiskt som sig bör berättade Matikainen att ärkebiskopen till skillnad från förra gången till exempel inte nämnde Agenda 2030 i sitt inledningstal. Han menade att detta kan bero på att Alternativ för Sverige och Matikainen lagt en motion som är kritisk till Agenda 2030 till kyrkomötet.

Gustav Kasselstrand säger till Swebbtv Nyheter att Alternativ för Sverige redan påverkar Svenska kyrkans utveckling bara genom sin närvaro. Han utvecklar detta under intervjun.

– Det finns flera indikationer på att Svenska kyrkan nu börjar nyktra till och överge den profil man haft under Antje Jackeléns tid som ärkebiskop. Än är det en lång resa kvar till den nationella folkkyrkan så som den var förr, men steg har tagits i rätt riktning. Den tillträdande ärkebiskopen Martin Modéus har, genom att undvika utspel i till exempel invandringsfrågan, signalerat att han inte står bakom det sätt som Jackelén skötte sitt ämbete, säger Kasselstrand till Swebbtv Nyheter.

– Jag tror definitivt att AfS intåg på den kyrkopolitiska arenan har påverkat. Lägg därtill SD:s starka valresultat när de nu är näst största parti i riksdagen, vilket förstås gör det ännu svårare för kyrkan att profilera sig som invandringsvurmande. Resan för att ta tillbaka kyrkan fortsätter, avslutar Kasselstrand.

Under live-sändningen menade Matikainen att man hade goda kontakter med de närvarande Sverigedemokraterna som är invalda i kyrkomötet. Många har tidigare spekulerat att Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige skulle ha svårigheter att samarbeta den dagen de sitter i samma politiska församlinger, vilket inte verkar vara fallet i kyrkomötet.

Kyrkomötet inleddes den 4 oktober och totalt kommer 85 motioner samt sju skrivelser att behandlas i år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program