Nästan en tredjedel av Dansk Folkepartis parlamentsledamöter lämnar partiet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Dansk Folketpartis Youtube-kanal (Dansk Folketpartis partiledare Morten Messerschmidt)

Dansk folkeparti går in i en större kris då nästan en tredjedel av deras parlamentsledamöter i danska motsvarigheten till riksdagen, folketinget, lämnar partiet. Martin Henriksen som utmanade den nuvarande partiledaren Morten Messerschmidt ska enligt uppgifter i danska medier starta ett nytt parti.

Det rör sig om fem av totalt 16 folketingsledamöter som lämnar partiet. Anledningen som anges är dålig arbetsmiljö och Katrina Adsbøl säger i en intervju till Berlingske att hon haft ont i magen när hon gått till kontoret i det danska parlamentet.

Samtliga fem har stött Henriksen som hade en mer radikal framtoning än Messerschmidt. Nye Borgerlige som är ett nytt parti i Folketinget anses ha kommit in delvis på grund av att Dansk Folkeparti alltmer liknat de stora klassiska partierna och släppt migrationsfrågan. Vad Henriksens parti kommer att heta och hur politiken kommer att utformas återstår att se.

Foto: Faksimil Dansk Folketpartis Yotube-kanala (Martin Henriksen under partiledarstriden)

Messerschmidt slår ifrån sig anklagelserna om dåligt ledarskap och menar att kritiken är väldigt diffus. Dansk Folkeparti har gått från att vara jämnstora med de danska Socialdemokraterna och borgerliga Venstre, till att vara ett av folketingets mindre partier.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program