Under torsdagsmorgonen bekräftade regeringen och Folkhälsomyndigheten att samtliga restriktioner mot covid-19 kommer tas bort. Det ska även gälla vaccinpassen. Samtidigt förnekar myndigheterna att det funnits ett krav på att vaccinera sig mot viruset.
Många svenskar har onekligen upplevt en press och ett indirekt tvång att ta det så kallade vaccinet mot covid-19.
I slutet av förra året infördes vaccinbevis – trots avsaknad på solid forskning som styrker ett medicinskt syfte med passen – som uteslöt människor från delar av samhället.
Detta fick ännu fler att ta sprutan, eftersom de hotades att inte kunna gå på bland annat gym och restaurang.
Strax därefter exploderade den mycket smittsamma omikronvarianten, och avslöjade passen som humbug, eftersom vaccinet inte fungerar mot infektion. Då blev passen närmast obsoleta. Ingen alls fick till exempel gå nattklubb, oavsett vaccinationsstatus.
Men från myndigheterna sida ser man det inte som att det funnits något krav eller tvång på vaccinering, förklarade man under dagens pressträff.
– Direkta krav på vaccination, om vi ska ta vaccinationsbevisen, det har ju faktiskt enbart funnits inom allmän sammankomst och offentliga tillställningar. I övrigt handlar det ju om att, att, att förstå. Jag vet inte hur många gånger vi talat på presskonferenser hur viktigt det är att vaccinera sig för sin egen skull, sade socialminister Lena Hallengren (S) på en fråga från tyska ARD.
– Det har aldrig varit något lagkrav. Det har varit ett allmänt råd från myndigheten. Det har varit en rekommendation och det kommer fortsätta vara en rekommendation. Det gäller många olika vaccin, tillade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
– Vi har haft det här verktyget under en kortare period för att kunna möjliggöra vissa saker. Men det har aldrig funnits ett krav, och det är synd om man uppfattat det på det sättet. Det har varit frivilligt men det har varit väldigt viktigt.
Samtidigt under pressträffen fortsatte man tjata om att svenskarna ska vaccinera sig, trots att omikronvarianten inte tycks påverka inläggningarna på IVA. Antalet covidpatienter på IVA har legat på runt hundra i över en månad nu.
– Det är naturligtvis viktigt att fortsätta vaccinera sig, sade statsminister Magdalena Andersson (S). Och de som inte är det, det är dags att göra det nu.
Så vad händer nu med vaccinpassen när restriktionerna släpps?
Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida:
”Folkhälsomyndigheten har beslutat att upphäva alla föreskrifter under Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 och Tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. De innefattar bland annat att deltagarbegränsningar, krav på avstånd mellan sällskap, vaccinationsbevis samt att serveringsställen ska stänga kl. 23 upphör att gälla från och med den 9 februari.”