Musk hotar stämma ADL – ”Har försökt döda X/Twitter”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Elon Musk. © Foto: Steve Jurvetson (CC BY 2.0)

ADL, Expos motsvarighet i USA, har skrämt bort stora delar av X/Twitters annonsörer med anklagelser om ”antisemitism” mot plattformen. Därför hotar nu Elon Musk att stämma organisationen. Skadan är enorm. ADL kan ha förstört hälften av företagets värde, säger Musk. Enligt Elon Musk har ADL så mycket makt i västvärlden att organisationen kan styra vilka konton som ska tillåtas på sociala medie-plattformar.

Elon Musk anklagar nu den mäktiga judiska organisationen ADL, Anti-Defamation League, för att ha svartmålat X/Twitter så pass mycket att företaget förlorat stora delar av sina annonsintäkter.

Därför hotar han stämma organisationen.

”Defamation” betyder förtal eller ärekränkning på svenska. ADL påstår sig alltså jobba mot sådant, men sysslar egentligen själv med det, menar Musk.

”ADL har försökt döda den här plattformen genom att felaktigt anklaga den och mig för att vara antisemitisk”, skriver Musk i ett inlägg och fortsätter:

”Våra annonsintäkter i USA är fortfarande nere med 60 procent, främst på grund av påtryckningar mot annonsörer från ADL (det är vad annonsörer säger till oss), så de lyckades nästan döda X/Twitter!”

”Om detta fortsätter har vi inget annat val än att lämna in en stämningsansökan om förtal mot, ironiskt nog, ”Anti-Defamation” League. Om de förlorar förtalsprocessen, kommer vi att insistera på att de släpper ”anti”-delen av sitt namn, eftersom uppenbarligen…”

Att stämma ADL är enda sättet att tvätta rent plattformens namn, säger Musk.

”För att rensa vår plattforms namn i frågan om antisemitism, ser det ut som att vi inte har något annat val än att lämna in en stämningsansökan om förtal mot Anti-Defamation League… Åh, ironin!”, skriver han.

Enligt Elon Musk är ADL extremt mäktigt – men bara i väst. Så mäktig är gruppen att den kan styra innehållet på västerländska plattformar.

”Annonsörer undviker kontroverser, så allt som behövs för att ADL ska krossa våra amerikanska och europeiska annonsintäkter är att komma med ogrundade anklagelser. De har mycket mindre makt i Asien, så våra annonsintäkter där är fortfarande starka. Denna ’kontrovers’ får annonsörer att ’pausa’, men den pausen är permanent tills ADL ger grönt ljus, vilket de inte kommer att göra utan att vi går med på att i hemlighet stänga av eller shadowbanna alla konton de inte gillar. Det är den relation de har haft med X/Twitter i många år. Förmodligen har de det med alla västerländska sök- eller sociala medie-organisationer”, förklarar han.

”Baserat på vad vi har hört från annonsörer verkar ADL stå för det mesta av vår intäktsförlust.”

ADL kan ha förstört så mycket som ”hälften av företagets värde, alltså ungefär 22 miljarder dollar”, skriver han också.

Elon Musk tänker dock ändå inte förbjuda dem på plattformen, eftersom han förespråkar yttrandefrihet:

”Trots den enorma skada ADL gjort mot X/Twitter kommer de fortfarande inte att förbjudas på den här plattformen, såvida de inte bryter mot lagen”, skriver han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program