”Missbedöm inte detta som svaghet, ryssarna älskar det” – expertens analys av ”Wagnerupproret”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

”Wagnerupproret” var inget uppror och händelsen är inte ett tecken på rysk svaghet. Det säger den amerikanska militäranalytikern Douglas Macgregor i en intervju med Redacted. Västs entusiastiska jubel är nonsens. Man har missförstått vad som pågår, hävdar han. Wagner är extremt populära i Ryssland, och syftet var att ”sända ett budskap” till Putin.

Enligt den amerikanska arméöversten Douglas Macgregor, som även har en doktorsexamen i internationella relationer, har västerländska medier och analytiker missförstått det så kallade Wagnerupproret i helgen.

Det var inget uppror. Det var ett försök från Wagners sida att sända ett budskap till Rysslands president Vladimir Putin gällande den ryska militära ledningen och hanteringen av Ukrainakonflikten.

Att ryska militära ledare bråkar är inget ovanligt i landets historia. Detta skedde även i Tsarryssland, och Putin fungerar allt mer som en tsar, enligt Macgregor.

– Folk borde inte missbedöma detta som svaghet. Ryssarna gillar det. De gillar att Putin sa nog är nog, ni kommer inte bli avrättade. Om det varit annorlunda, om det hade varit ett försök till statskupp, vilket det inte var, om det hade varit ett genuint uppror, vilket det inte var, hade det ryska folket förväntat sig total utplåning av fienden. Men de vet att så är inte fallet.

Nu kommer det ryska folket förvänta sig en avgörande offensiv från den ryska sidan ”för att få slut på kriget och Zelensky”. Macgregor tror nämligen att Putin förstått budskapet.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin har extremt stort folklig stöd, påpekar Macgregor.

– Detta på grund av hans häftiga beslutsamhet att vinna det här kriget. Man måste förstå att stora delar av det ryska folket och det militära etablissemanget är väldigt frustrerade över Putins återhållsamhet. I väst förstår man inte att Putin agerat väldigt försiktigt och medvetet i kriget. Han vill inte provocera fram en intervention från Nato eller ett krig med USA.

– Folk har fått nog.

Prigozjin är i verkligheten arg på den militära ledningen och ville få Putins uppmärksamhet, hävdar alltså Douglas Macgregor. Ledande beslutsfattare behöver bytas ut mot betydligt tuffare sådana som kan ”krossa” Ukraina och avgöra kriget. Det var budskapet. Och sättet som Prigozjin agerade på var det enda som fungerade för att få Putin att verkligen förstå, eftersom Wagnerledaren själv inte är en professionell militär.

– Han ville inte få bort Putin. Han ville få hans uppmärksamhet och förmedla budskapet att ”vi vill slåss, vi vill få slut på kriget och vi vill ha ett bättre ledarskap inom militären”. Sedan spårade det ur, och såg ut som något det inte var. Väst firade och tänkte att någon äntligen stod upp mot hemska Putin. Totalt nonsens. De är alla väldigt starka anhängare av Putin.

Ryska myndigheter har nu lagt ned brottsutredningen mot Wagner.

Se även Douglas Macgregors analys i Judge Napolitano:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program