Ukraina har inte lång tid på sig, enligt professor i Washington Post

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukrainas flagga. Foto: Swebbtv arkiv

Ukraina har sommaren på sig att nå riktiga framgångar på slagfältet. Om inte, kan kriget mot Ryssland gå in i en helt ny fas, menar professor Graham Allison i Washington Post.

Det är Graham Allison, professor vid Harvard, som nu skriver i en artikel i Washington Post att Ukraina måste lyckas mycket bättre i kriget mot Ryssland.

Annars kan ett dödläge vara oundvikligt. Man har de närmaste veckorna på sig.

USA har tränat och beväpnat Ukraina inför dess omtalade offensiv. Man förväntade sig stora framgångar. Men så har det inte blivit. Enligt Graham Allison är det oklart varför Ukraina inte lyckats bättre. Han påpekar också att ingen kunnat förklara varför offensiven dröjde så länge.

Allison anser att Ukraina bör utnyttja det så kallade Wagnerupproret i Ryssland.

”Om man inte tar denna chans och bryter den inaktivitet som styr slagfältet i östra Ukraina, kommer vi gå in i ett helt annat kapitel i denna konflikt”, skriver han i Washington Post.

Artikelförfattaren tycker att kriget stått relativt stilla de senaste åtta månaderna. Åtminstone när det gäller att ta territorium.

Det har i stället grävts skyttegravar, planterats minor och byggts försvar.

”Idag kontrollerar Ryssland cirka 17 procent av det territorium som tidigare var Ukrainas. Om de ukrainska styrkorna inte är mer framgångsrika under de kommande veckorna än de har varit hittills, kommer Ukraina inte återta hela sitt territorium på 16 år”, skriver professorn.

Så sakta går det nämligen hittills.

Om Ukraina inte når framgångar under sommaren utan fortsätter vara fastlåst, kan politiska försök få avgörande inverkan på kriget. Allierade i väst kan tröttna och förhandlingar äga rum. Eventuellt kan det bli vapenvila. Men även om striderna pausas en längre tid, skulle det inte innebära ett riktigt slut på kriget, påpekar Allison, eftersom varken Ryssland eller Ukraina kommer ge upp sina mål. Ukraina skulle kunna bli ”2000-talets Västtyskland eller Sydkorea”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program