”Mestadels polacker, få ukrainare” – utländska legosoldater påstås fylla Ukrainas styrkor

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Ukrainas flagga/Government of Ukraine

Det är främst utländska legosoldater, mestadels polacker, som nu slåss vid delar av fronten mot Ryssland i Ukraina. Och de använder uteslutande Natotillverkade fordon, säger befälhavaren för en kosackfrivillig specialbataljon till nyhetsbyrån Tass.

Kriget i Ukraina börjar allt mer likna ett krig mellan Ryssland och Polen. I varje fall om man ska tro röster från de ryska styrkorna.

Vid fronten i Soledar i östra Ukraina, som är ett par kilometer lång, uppges det främst vara utlänningar som slåss för den ukrainska militären.

– Överallt är det mest polacker. Våra spejare infiltrerar fienden. De hör polskt, engelskt tal. Det är få ukrainare, mestadels polacker. Fordonen är alla Nato-tillverkade, det finns nästan inga [sovjet- eller rysktillverkade]. Det är många utlandstillverkade vapen: engelska, polska drönare, granatkastare, säger en befälhavare på den ryska sidan till Tass.

Enligt honom är det bara cirka 300 meter mellan de ryska styrkorna och de ”ukrainska”. Han hävdar också att Ukraina använder förbjudna vapen, så som klustervapen.

Fienden försöker ständigt ta sig igenom, berättar han vidare, men ”vi ser dem, vi hör dem, vi träffar dem”, säger befälhavaren och påstår att Ukraina lider stora förluster.

Tidigare under tisdagen sade Ryssland att man slagit ner samtliga ukrainska offensiver i Kupyansk-området och tillintetgjort soldater motsvarande en pluton.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program