Mer censur på Twitter – nya VD:n anklagas själv för inlägg om ”vita människor”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Twitter utvidgar censuren på sin plattform och förbjuder delning av bilder och filmer på personer som inte gett sitt medgivande. Detta för att skydda ”aktivister” och ”minoriteter”, skriver man på sin hemsida. Beskedet kommer en dag efter att företaget fått en ny VD.

Igår kom nyheten att Jack Dorsey avgår som Twitters vd.

Ny chef för mikrobloggen blir indiern Parag Agrawal.

– Jag har bestämt mig för att lämna Twitter eftersom jag tror att företaget är redo att fortsätta utan sin grundare, säger Jack Dorsey i ett uttalande enligt NBC.

– Jag har ett stort förtroende för Parag. Hans arbete under de senaste tio åren har varit omvälvande. Jag är djupt tacksam för hans skicklighet, hjärta och själ. Det är hans tid att leda.

Idag inför företaget mer censur på sin plattform.

Twitter kommer förbjuda spridning av bilder och filmer på privatpersoner om det saknas samtycke.

Att sprida telefonnummer, adresser och andra känsliga uppgifter om personer är redan förbjudet. Även kränkande inlägg är bannlysta.

Men nu utökas alltså detta.

”Förändringen tillåter oss att agera mot innehåll som delas även utan uttryckligt kränkande innehåll, förutsatt att det publiceras utan samtycke från den avbildade personen”, skriver man på sin blogg.

Förbudet ska inte gälla offentliga personer där det finns ett allmänintresse.

Enligt RT kritiseras den nye Twitter-chefen för ett inlägg från 2010 där vita människor likställs med rasister. Själv hävdar Parag Agrawal att det var ett citat från en komiker.

”Om de inte ska göra skillnad mellan muslimer och extremister, varför ska jag då skilja på vita människor och rasister”, står det i det elva år gamla inlägget.

Så här sade Parag Agrawal i en intervju med MIT Technology Review förra året:

– Vår roll är inte att vara bunden av första tillägget i USA:s konstitution, utan att bidra till ett hälsosamt offentligt samtal. Det vi gör återspeglar sådant som vi tror leder till ett hälsosammare samtal. Det vi gör är att fokusera mindre på att fundera på yttrandefriheten, och istället tänka på hur tiderna förändrats.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program