Granbarkborren fortsatt problem för svensk skogsnäring

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Skador på i huvudsak granar på grund av granbarkborren fortsätter hålla sig på rekordnivåer. Totalt rör det sig om åtta miljoner kubikmeter skog som drabbats, vilket var fallet även förra året detta meddelar LRF i ett pressmeddelande.

År 2019 skadades mellan tre till fyra miljoner kubikmeter skog av granbarkborren. Året därpå dubblerades siffran och den står sig även under innevarande år. Som jämförelse skövlade Stormen Gudrun, som var ett hårt slag mot svensk skogsnäring i södra Sverige, 75 miljoner kubik skog och under de omfattande skogsbränderna i Västmanland drabbades totalt 1,4 miljoner kubikmeter skog.

Skadorna drabbar främst skogsägarna i södra Sverige där Södermanland, Östergötland och Örebro län rapporteras vara de som drabbats värst.

– Det är mycket allvarligt och nu måste alla hjälpas åt. Sågverk- och massaindustrin måste kliva fram och säkerställa att det finns en betalning som gör det lönsamt för skogsägaren att ta ut angripna träd från skogen. Myndigheterna måste fortsatt vara på tå och alla skogsägare måste vara aktiva i att ta bort barkborreträden, säger Paul Christensson, ordförande i LRF Skogsägarna i pressmeddelandet.

Metoden som kallas Sök och Plock är en av metoderna som rekommenderas av Skogsstyrelsen för att bekämpa spridningen av granbarkborren. Det innebär att skogsägarna letar efter angripna träd och fäller dem samt barkar av trädet. Detta bör ske under perioden april till oktober.

Problemet med granbarkborren är att träd som ser döda ut redan är övergivna av borren, medan träd som är under angrepp kan se friska ut. Totalt 80% av de angripna träden får idag stå kvar, vilket troligen är en av de bidragande orsakerna till att det fortsatt är ett stort problem, enligt LRF. Det finns tecken som påvisar om ett till synes friskt träd är angripet. Angreppet syns säkrast genom att det rasar ner rödbrunt borrmjöl som lägger sig runt stambasen, i barkspringor eller spindelnät, enligt Skogsstyrelsen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program