Medias krigsrapportering skrämmer barnen – skola blockerar nyhetssidor

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den svenska medierapporteringen kring kriget i Ukraina skapar så mycket oro bland barnen att en skola i Varberg nu blockerat Aftonbladet, SVT och Expressen, uppger SVT Halland. Den så kallade pandemin har ersatts av krig.

Det är Furubergsskolan i Varberg som beslutat sig för att blockera flera svenska nyhetstjänster för sina elever.

Detta eftersom barnen blir så uppskrämda av vad som ständigt står där.

Enligt SVT Halland handlar det om sajter som tillhör Aftonbladet, SVT och Expressen.

– Förra veckan märkte vi att barnen var oroliga, ängsliga, och i samtal framkom det att barnen tittat på nyheter kring kriget i Ukraina, säger rektorn Johanna Ogell till SVT.

Men skolan påstår att det inte är censur, utan eleverna ska i stället få titta på nyheter tillsammans med lärarna, utifrån ålder och mognad. Meningen är då att lärarna ska kunna bemöta barnens funderingar. Men en del av barnen tycker det är synd eftersom de vill följa vad som händer.

Swebbtv har tidigare bland annat rapporterat om hur narrativet kring covid gjorde svenska barn så rädda att de inte längre vågar prata eller kramas efter teaterföreställningar.

– Vi upplever att det inte alls är tillbaka som innan. Vi har ju mycket kontakt med mår målgrupp, barnen. Vi sitter kvar på scenen. De vill pratas och kramas. Det är helt borta. Barn har hunnit bli rädda för fysisk kontakt, sa skådespelaren Matilda Ericsson i P1 Kulturnytt i början av februari.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program