Media rapporterar om CIA:s roll i Ukraina – Ryssland: ”Ingen hemlighet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Flag of the United States Central Intelligence Agency

CIA ska ha konstruerat spionbaser längs den ryska gränsen i Ukraina, rapporterar New York Times i en uppmärksammad artikel. Men det är ingen hemlighet, svarar Ryssland. CIA var i Ukraina redan innan den USA-understödda statskuppen 2014, hävdar man. Samtidigt undrar det ryska utrikesministeriet varför västmedia rapporterar om detta just nu, eftersom Ryssland tillhandahållit denna information under lång tid.

För några dagar sedan rapporterade New York Times att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA hjälpt till att bygga ”spionbaser” i Ukraina de senaste åtta åren.

CIA uppges ha utbildat en ny generation av ukrainska spioner riktade mot Ryssland.

Samarbetet ska ha inletts för ett decennium sedan.

CIA:s hjälp har rentav varit avgörande för Ukrainas möjligheter att kunna slå tillbaka mot ryssarna, menar en tidigare ukrainsk underrättelsechef i NYT.

Men nu utsätts spionnätverken i Ukraina för en allt större risk, påpekas det i artikeln, eftersom den amerikanska kongressen vägrar godkänna mer pengar till Ukraina. CIA kan därmed tvingas skala ner på sin verksamhet i landet.

”Nu är dessa underrättelsenätverk viktigare än någonsin, eftersom Ryssland är på offensiven och Ukraina är mer beroende av sabotage och missilangrepp med lång räckvidd vilket kräver spioner långt bakom fiendens linjer”, skriver NYT.

New York Times artikel baseras på 200 intervjuer med nuvarande och tidigare tjänstemän i Ukraina, USA och Europa.

”I mer än tio år har CIA tränat elitstyrkor, spioner och byggt hemliga underjordiska militärbunkrar för underrättelseverksamhet”, skriver Expressen om NYT-artikeln.

Men enligt Ryssland är detta ingen hemlighet.

Kreml talesman Dmitry Peskov säger till nyhetsbyrån Tass att CIA började arbeta i Ukraina redan före statskuppen 2014 för att utföra sabotage mot Ryssland.

– Detta är ingen hemlighet, säger han till Tass. De hade fina arbetsplatser i byggnaden av den ukrainska presidentadministrationen.

Enligt Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesministeriet, handlar det inte bara om baser längs ryska gränsen utan en närvaro på hela Ukrainas territorium under många år.

– Varför tar The New York Times upp detta just nu? Vi har tillhandahållit all information offentligt. Varför har den amerikanska pressen varit tyst i så många år?, säger hon till Izvestija.

Och det handlar inte bara om att CIA utbildat spioner, hävdar hon vidare, utan ”direkta militanter, extremister, terrorister… allt”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program