Expressen: ”Det går dåligt för Ukraina” – staten kan snart falla

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ukraina-flagga. Foto: Swebbtv arkiv

Det går inte bra för Ukraina i kriget mot Ryssland och snart, kanske redan i maj, kan den ukrainska staten falla, rapporteras det i Expressen.

Nu är det annat ljud i skällan i media angående kriget i Ukraina.

”Det går dåligt för Ukraina och bra för Ryssland”, konstaterar Expressen i en ny artikel och påpekar att detta är slutsatsen som de flesta bedömare nu gör.

Tidningen hänvisar till tankesmedjan ISW, som i sin senaste rapport förklarar att Ryssland har initiativet och ”kommer kunna bedriva offensiva operationer när och var de vill”.

Ryssland avancerar i tre olika riktningar vid fronten och Ryssland ska ha återtagit initiativet på hela slagfältet, påpekas det i Expressen med hänvisning till ISW.

Ukrainas tidigare ”landåtertaganden” är ”utraderade”, skriver tidningen.

Enligt Expressen säger en ukrainsk krigsveteran i en intervju med tyska Deutsche Welle att det finns en stor risk att den ukrainska staten faller och att detta inte är en avlägsen risk. Redan i maj kan ukrainska ”patrioter” behöva flytta till ett annat land eftersom de inte kommer kunna leva under rysk kontroll, säger krigsveteranen.

Även i andra medier uttrycks tvekan om Ukrainas möjligheter att lyckas.

– Ukraina har stora problem här och nu. Det finns inga garantier för att de kan fortsätta kriga till 2026, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, till SvD.

Samtidigt har Time Magazine publicerat en artikel kallad ”Ukraina kan inte vinna kriget”, där det bland annat påpekas att ”hur smärtsamt ett fredsavtal än skulle vara idag, kommer det vara oändligt mer så om kriget fortsätter och Ukraina besegras”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program