Mearsheimer: Rysslands invasion var rationell – ett ”självförsvarskrig” för Putin

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022 var en ”rationell handling”. Det skriver John Mearsheimer och Sebastian Rosato, professorer i politisk vetenskap, i en artikel på Unherd. För Rysslands president Vladimir Putin var det ett ”självförsvarskrig”, inte ett försök att erövra Ukraina eller Europa, som det påståtts i väst.

Det är i Unherd som John Mearsheimer och Sebastian Rosato, professorer i politisk vetenskap, hävdar att den ryska invasionen av Ukraina var en rationell handling från Rysslands sida.

Det handlade inte om att erövra landet eller övriga Europa. Putin utgick från maktbalansteori, menar de, och betraktade västvärldens försök att förvandla Ukraina till ett bålverk precis vid Rysslands gräns som ett oacceptabelt existentiellt hot.

Bland annat hänvisar de till ett tal som Rysslands president Vladimir Putin gjorde den 24 februari 2022, där han sade att: ”Med Natos expansion österut, har situationen för Ryssland blivit värre och farligare för varje år… Vi kan inte stå overksamma och passivt observera denna utveckling. Det skulle vara en helt oansvarig sak för oss att göra… För vårt land är det en fråga om liv och död, en fråga om vår historiska framtid som nation. Detta är inte en överdrift, detta är ett faktum. Det är inte bara ett mycket verkligt hot mot våra intressen utan mot själva existensen av vår stat och mot dess suveränitet. Det är den röda linjen som vi vid ett flertal tillfällen har talat om. De har korsat den.”

Om detta skriver de båda experterna:

”Med andra ord, för Putin var detta ett självförsvarskrig som syftade till att förhindra en negativ förändring av maktbalansen. Han hade inte för avsikt att erövra hela Ukraina och annektera det till ett större Ryssland… Dessutom var inte bara Rysslands beslut att invadera Ukraina rationellt, utan det var inte heller anomalt. ”

Enligt Mearsheimer och Rosato borde inte ledare i väst per automatik utgå ifrån att en motståndare är irrationell.

”Det tjänar bara till att undergräva förmågan att förstå hur andra stater tänker och utforma smart politik för att hantera dem. Med tanke på de enorma insatserna i Ukrainakriget kan detta inte nog betonas”, skriver de i Unherd.

Enligt artikelförfattarna ligger det i realiteten i västs intresse att ta Putin på allvar.

Nyligen medgav Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Putin ”gick i krig för att förhindra Nato, mer Nato, nära sina gränser. Han har fått precis motsatsen”.

Lyssna på när Stoltenberg förklarar att Putin gav Nato en chans att avsluta sin expansion, som ”en förutsättning för att inte invadera Ukraina”, enligt Nato-chefen. Men Nato har som bekant valt att bara expandera ännu mer, och rentav skryter om det:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program