Manipulationen bakom vindkraft: Straffskatter skulle sänka kärnkraften

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

För Miljöpartiet vad det väldigt viktigt att kunna säga att kärnkraften är olönsam. Därför infördes ”en straffskatt som gör att kärnkraften måste betala vindkraften”, förklarar Chang Frick i Swebbtv. Man sänkte lönsamheten medvetet för att gynna vindkraften.

Det är i Swebbtvs senaste lördagsintervju som Mikael Willgert intervjuar Chang Frick, som driver Nyheter Idag och elhandelsbolaget karnkraft.se, som säljer el från just kärnkraft.

Där går han bland annat in på djupet i hur elmarknaden fungerar. Han rekommenderar starkt folk att ha rörliga elavtal, inte bundna.

Chang Fricks bolag köper så kallade ursprungsgarantier från kärnkraftverk. Därmed kan han garantera att elen kommer från kärnkraft.

Elcertifikat är något annat. Det är ett ekonomiskt bidrag som ges till producenter av så kallad förnybar el, så som vindkraft.

– Elcertifikaten är egentligen bara en straffskatt för att gynna vindkraft, säger Chang Frick.

– Kärnkraften producerar billig el. Stabil, pålitlig, skitbra, kalas. Och så har vi vindkraftverk, som är iblandkraft. När det blåser levererar den, men du kan aldrig planera, för vem fan kan förutspå vädret. Men det är väldigt viktigt för Miljöpartiet att säga att kärnkraften är olönsam.

– Så vad gör de? De hittar på en straffskatt som gör att kärnkraften måste betala vindkraften, fortsätter Frick i Swebbtv. Elcertifikaten är en av de grejerna. Till slut, när de hållit på tillräckligt länge, kan de säga: Haha, titta, kärnkraften är olönsam men vindkraften! Ja, men det är ju för att ni… Det är så det funkar. Det är Miljöpartiet i ett nötskal.

Att lägga ner kärnkraftsreaktorer var ”ren kapitalförstöring, ren idioti”, påpekar han.

Att ursprungsgarantier skulle gynna kärnkraftsel var knappast politikernas tanke. Men det är vad Chang Frick gjort.

– Vad vi har gjort, är att vi har använt det här systemet mot dem själva. Det var ju ingen som tänkte att någon skulle vilja efterfråga det på kärnkraft.

Men svenskarna gillar konceptet.

– Oh ja, oh ja. Det är hundra procent kärnkraft. Det kan vi säga att vi säljer.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program