M och C besvikna – ville ha mer vaccinpass i stället

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Camilla Waltersson Grönvall (M), Annie Lööf (C). Foto: Riksdagen

Moderaterna och Centerpartiet hade hellre sett att vaccinpassen användes i större utsträckning i stället för regeringens nya restriktioner mot coronaviruset – som gäller för alla invånare oavsett vaccinationsstatus.

Moderaterna och Centerpartiet är nu besvikna på att regeringen införde nya coronarestriktioner för alla i stället för att utöka vaccinpassen.

”Vi ⁦i Moderaterna har länge hävdat att vaccinpass borde användas i högre utsträckning om läget försämrades. Nu väljer regeringen en annan väg. Resultatet blir häftig inbromsning med extremt kort varsel, katastrof för många branscher och ny stängning”, skriver Moderaternas socialpolitiska taleskvinna Camilla Waltersson Grönvall på Twitter.

Hon får medhåll av Centerpartiets ledare Annie Lööf:

”Centerpartiet hade hellre sett en större användning av vaccinpass istället för nya restriktioner men har respekt för Folkhälsomyndighetens analys om att det viktigaste nu är dos 3 för att begränsa spridningen och hälsoeffekter.”

Förklaringen till regeringens beslut är dock enkel. Passen fungerar inte, särskilt inte mot den nya omikronvarianten som främst är en sjukdom bland vaccinerade.

Att vaccinet brister bekräftas av tillverkarna själva.

– Till och med trippelvaccinerade personer kan överföra sjukdomen, säger BioNTechs VD Ugur Sahin till den franska tidningen Le Monde.

Sahins slutsats stämmer överens med dagens uttalande från den svenska regeringen, som alltså inför kraftiga åtgärder för alla oavsett vaccinationsstatus. Bland annat stoppas nattklubbar.

– Man kan smitta trots att man är dubbel- eller trippelvaccinerad, sade socialminister Lena Hallengren (S) på dagens pressträff. Om många vaccinerade är nära varandra riskerar man att smittspridningen ökar. Därför räcker det inte med vaccinbevis, det krävs avstånd.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program