BioNTech: Vaccinen duger inte mot omikron – andra åtgärder krävs

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

De så kallade vaccinen mot covid-19 räcker inte för att stoppa omikronvarianten av Sars-cov-2, varnar nu Ugur Sahin, VD för läkemedelsföretaget BioNTech, enligt Euronews. Vaccineffekten är inte alls var den var mot den ursprungliga virusvarianten.

Det är Ugur Sahin, chef för det tyska läkemedelsföretaget BioNTech som tillsammans med Pfizer producerar mRNA-vaccinet mot covid-19, som i en intervju med Le Monde säger att vaccinen inte kommer räcka mot den nya virusvarianten omikron.

Preliminära data från Storbritannien tyder på en effekt på cirka 70 procent efter tredje dosen, och cirka 20-40 procent efter andra dosen.

Och skyddet minskar över tid.

Enligt Le Monde har tyska forskare upptäckt en mycket snabb effektminskning, även efter tre doser. Efter bara tre månader minskade den drastiskt.

– Det kommer bli en förlust av effektivitet mot omikron över tid, det är mycket troligt, säger Sahin.

Men han vill vänta på mer säkra data, och han tror att skyddet mot svår sjukdom kommer vara av mer betydande styrka än skyddet mot infektion. Forskning från Sydafrika visar att Pfizers vaccin kan ge 70 procent minskad risk att hamna på sjukhus.

På grund av vaccinens oförmåga att hantera den nya virusvarianten, måste världens regeringar därför fortsätta med andra restriktioner, anser han.

Enligt Ugur Sahin är det uppenbart att vaccinen numera är långt ifrån de 95 procent effektivitet som de hade mot den initiala virusvarianten.

– Till och med trippelvaccinerade personer kan överföra sjukdomen, och de kommer behöva testas, särskilt runt utsatta människor, säger han till den franska tidningen enligt New York Post. När omikronvarianten blir dominerande kommer skyddsåtgärder förbli viktiga, särskilt i vinter.

Samtidigt hävdar Ugur Sahin att hans företag arbetar med ett skräddarsytt mRNA-vaccin mot omikron som kan vara klart i mars 2022.

Som Swebbtv tidigare rapporterat är 9 av 10 smittade av omikron i Danmark fullvaccinerade.

Sahins slutsats stämmer överens med dagens uttalande från den svenska regeringen, som nu inför kraftiga åtgärder för alla oavsett vaccinationsstatus. Bland annat stoppas nattklubbar.

– Man kan smitta trots att man är dubbel- eller trippelvaccinerad, sade socialminister Lena Hallengren (S) på dagens pressträff. Om många vaccinerade är nära varandra riskerar man att smittspridningen ökar. Därför räcker det inte med vaccinbevis, det krävs avstånd.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program