Lavrov: Väst har tappat allt sunt förnuft

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov. © Foto: State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Den ryska regeringen är fortfarande beredd att lösa konflikten i Ukraina på ett diplomatiskt sätt, genom diskussioner. Men det kräver att väst slutar utpressa och hota Ryssland, säger landets utrikesminister Sergey Lavrov i Sydafrika, rapporterar RT.

Trots proxykriget i Ukraina och ”sanktioner” är Ryssland fortfarande villigt att prata med väst.

Ukraina har misslyckats med sin omtalade offensiv, men ändå fortsätter västmakterna pumpa in vapen i landet. Därmed dör fler och fler soldater, men några verkliga framsteg görs inte.

Till och med DN rapporterar nu att det är ”osannolikt” att Ukraina lyckas. Ukraina börjar även få slut på män, vilket gör att, enligt en brittisk expert, segern ”kan vara i sikte för Putin”.

Utan soldater, inget krig. Men från västs sida fortsätter man alltså eskalera.

Danmark och Nederländerna ska nu skicka F-16-plan till Ukraina.

– Vi kan inte låta Ryssland vinna, dundrade den svenska S-ledaren Magdalena Andersson, som ser kriget som en strid om världsordningen, ut på en pressträff på torsdagen samtidigt som hon meddelade att hennes parti också vill skicka stridsflyg till Ukraina.

Men Ryssland är alltid öppet för diplomati och diskussioner, förklarade landets utrikesminister Sergey Lavrov i samband med BRICS-mötet i Sydafrika.

Problemet, enligt Lavrov, är att västvärlden övergett sunt förnuft och blivit krigstokiga.

– Västerlänningarna säger själva att de måste ”besegra” Ryssland på slagfältet och ”tillfoga oss ett strategiskt nederlag”. Det är vad de har nu, i stället för sunt förnuft. I så fall kommer vi inte arbeta inom folkrätten eller diplomatin, utan på slagfältet, säger han.

Enligt Lavrov har europeiska länder blivit lydiga lakejer till Washingtons maktelit. Ryssland ser i nuläget ”inga glimtar av sunt förnuft” bland västs politiska ledare, förklarar han.

Läs också:

Italiens toppgeneral: Ukraina kan inte vinna – kriget borde stoppats mycket tidigare
USA styrs av ”ett kriminellt nätverk” – som ”provocerade fram” kriget

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program