USA: Vi har förberett Ukraina på krig i åtta år

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Kirby. © Foto: DOD Photo by Navy Petty Officer 1st Class Carlos M. Vazquez II (CC BY 2.0)

Ukraina idag är inte samma land som innan statskuppen 2014. USA och andra västmakter har rustat upp och tränat landet till en kraftfull militärmakt. Minskavtalen ”lurade” Ryssland och användes för att ”köpa tid” åt Ukraina att bygga upp och om sin militär.

Det var i en intervju med Fox News tidigare i år som Pentagons pressekreterare John Kirby bland annat förklarade att den amerikanska regeringen skickade ”dödlig hjälp” till Ukraina redan innan Rysslands invasion i februari.

– Bidenadministrationen flödade in vapen långt före invasionen. Den första miljarden dollar som presidenten åtog sig till Ukraina inkluderade dödlig hjälp. Och det var innan Putin bestämde sig för att tåga in. Dessutom var vi väldigt öppna och ärliga om vad vi såg ryssarna göra, sade Kirby.

Men inte bara det.

Västvärlden har förberett Ukraina på krig ända sedan 2014, då den demokratiskt valda regeringen i landet störtades i en blodig statskupp, varpå en USA-vänlig regim installerades.

Därefter har väst systematiskt arbetat med att bygga upp den ukrainska militären.

– Och sedan en sista punkt, som jag tror att vi inte tänker på så mycket som vi borde, det är den träning och ansträngning som under de senaste åtta åren lagts ner på att göra ukrainarna redo för den här typen av krig. USA, Kanada, Storbritannien och andra allierade hjälpte verkligen till att träna ukrainarna, sade John Kirby i Fox News ”Your World”.

– Det handlar inte bara om vapen. Det handlar om färdigheter och förmågor som de har på slagfältet. Och det kom inte av en slump. De har verkligen gått från en sovjetisk militär till en som är mycket mer västligt inriktad i sättet de tänker och agerar, och tar initiativ på slagfältet. Som sagt. Det beror inte på slump utan på USA:s och många andra allierades arbete.

Nyligen avslöjade Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkel i den tyska tidningen Zeit att Minskavtalen egentligen var ”ett försök att ge tid åt Ukraina. Man använde också denna tid för att bli starkare, vilket man kan se idag. Ukraina 2014-2015 är inte det moderna Ukraina”. De svekfulla fredsavtalen gav Ukraina ”ovärderlig tid”, enligt Merkel. Liknande uttalanden gjorde hon i tidningen Der Spiegel i november. Petro Poroshenko, Ukrainas president mellan 2014-2019 och under tiden Minsk skrevs på, har också sagt liknande saker om ”fredsavtalen”.

Rysslands president Vladimir Putin har i sin tur uttryckt förvåning över Merkels ord.

– Ärligt talat var detta en total överraskning för mig. Det är en besvikelse. Uppriktigt sagt förväntade jag mig inte att höra detta från den tidigare förbundskanslern eftersom jag alltid trodde att Tysklands ledare var uppriktiga mot oss. Naturligtvis stod de på Ukrainas sida och stöttade Ukraina, men jag trodde ändå att de alltid uppriktigt strävat efter en uppgörelse om de principer som vi hade kommit överens om och som accepterades, säger Putin. Porosjenko sade att han undertecknade avtalen men inte tänkte uppfylla dem. Men jag hoppades ändå att andra deltagare i denna process var uppriktiga mot oss. Det verkar som att de också lurade oss. Det enda syftet var att pumpa in vapen i Ukraina och göra det redo för fientligheter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program