Även Pfizers så kallade vaccin mot covid-19 ger förhöjd risk för hjärtmuskelinflammation, myokardit. Det fastslår nu Läkemedelsverket i en stor studie. Bland de som vaccinerats med Modernas vaccin är risken 15 femton gånger högre jämfört med ovaccinerade personer, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Risken är högst bland unga män.
Det är Läkemedelsverket och nordiska myndigheter som gjort en stor studie angående ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation hos personer som tagit mRNA-vaccinen Comirnaty (Pfizer/Biontech) och Spikevax (Moderna) mot covid-19.
Studien gäller främst unga män som injicerats med något av dessa läkemedel.
Resultatet är en många gånger högre risk jämfört med ovaccinerade.
Värst är vaccinet från Moderna, hävdar forskarna.
– Jämfört med ovaccinerade män i åldrarna 16–24 år förekom det mellan 4 och 7 extra fall av myokardit per 100 000 vaccinerade inom 28 dagar efter andra dos av Comirnaty. Efter andra dos av Spikevax var samma siffra mellan 9 och 28 extra fall, säger Rickard Ljung, professor och läkare på Läkemedelsverket och ansvarig för studien, i ett uttalande.
”De extra fallen bland män 16–24 år betyder att det är 5 gånger vanligare att få myokardit efter Comirnaty och ca 15 gånger vanligare efter Spikevax jämfört med ovaccinerade”, skriver Läkemedelsverket.
Även kvinnor som tagit mRNA-vaccinen löper förhöjd risk att drabbas av myokardit, men betydligt lägre jämfört med män.
Vaccinen innebär också en förhöjd risk för hjärtsäcksinflammation, perikardit, men inte lika hög som risken för myokardit.
Enligt studien inträffade de flesta fallen av myokarditer 7-10 dagarna efter vaccination.
Läkemedelsverket hävdar dock fortfarande att ”fördelarna” med de så kallade vaccinen väger tyngre än nackdelarna. Myokardit är ”sällsynt”, påstås det. Myndigheten framhäver att det mellan den 27 december 2020 och 5 oktober 2021 inte inträffade några dödsfall bland personer under 40 år som fått myokardit. Andra studier visade dock att de som initialt återhämtar sig från myokardit kan utveckla återkommande problem och hjärtsvikt flera år senare.
Se Swebbtvs intervju med läkaren Sture Blomberg: