Läkare: ”Omikron” kommer dominera världen inom några månader

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Modifierade vaccin kommer inte hinna lanseras innan omikron-varianten av coronaviruset hunnit smitta så gott som alla, säger infektionsläkaren Leong Hoe Nam, specialist på smittsamma sjukdomar, till CNBC. Mutationen, som verkar ge mycket milda symtom, kommer ta över världen inom tre till sex månader, hävdar han.

Vaccinjätten Pfizer har sagt att man snabbt kan ta fram ett modifierat vaccin mot den till synes mycket smittsamma omikronvarianten av SARS-CoV-2.

– I princip knappar man bara in den nya sekvensen i datorn. Pfizer har sagt att man kan ställa om hela produktionen på 100 dagar, säger Sveriges nationella vaccinsamordnare Richard Bergström till DN.

Men spelar ingen roll, påstår infektionsläkaren Leong Hoe Nam.

Det stämmer visserligen att nya vaccin mot virusstammen kan utvecklas mycket snabbt. Men enligt Hoe Nam måste de testas under tre till sex månader för att bevisa att de ger immunitet mot varianten.

– Det är en bra idé, men ärligt talat är det inte praktiskt, säger Leong Hoe Nam till CNBC. Det kommer inte gå att skynda ut vaccinen i tid och när de kommer har praktiskt taget alla blivit infekterade av omikron, med tanke på dess höga smittsamhet.

Virusvarianten omikron verkar enkelt kunna smitta fullvaccinerade personer. I Norge smittades 50 personer på ett julbord, trots att alla var fullvaccinerade. Enligt en icke-referensgranskad studie från Sydafrika löper även personer med tidigare genomgången covidinfektion högre risk än tidigare att smittas igen. Det positiva är att omikron verkar ge en mycket mild infektion.

Pandemier brukar utvecklas från allvarligare till mildare varianter. Enligt Leong Hoe Nam kan de redan använda vaccinen också ha en effekt mot omikron. Inte så mycket i form av antikroppar, som varianten lyckas kringgå, men i form av bildade T-celler, vilka kan skydda mot allvarligare sjukdom.

Enligt den sydafrikanska läkaren Angelique Coetzee, en av dem som upptäckte omikron, kan denna nya variant av viruset vara vägen till flockimmunitet mot covid-19.

”Om det är så, som bevisen tyder på, att omikron är ett smittsamt virus med mestadels milda symtom för majoriteten av människor som får det, skulle det vara ett användbart steg mot flockimmunitet. Detta kommer vi få veta under de kommande två veckorna”, skriver hon i Daily Mail.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program