Kritik mot DN avseende rapportering om klusterammuntion

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Det amerikanska beslutet om att skicka klusterammunition till Ukraina har fått stort utrymme i media. Nu anklagas DN av bland annat professor i krigsvetenskap, Oscar Jonsson, för att utelämna det faktum att Ryssland använt klusterammunition i Ukraina sedan kriget startade.

Det är en artikel i DN som Jonsson kommenterar på Twitter, där han pekar ut att Ryssland använt klusterammunition sedan inledningen av kriget.

– Jag tänker på det här uttrycket att journalistik inte är att rapportera att en sida säger att det regnar och att den andra säger att det inte regnar, utan att ta reda på hur det står till. (Ryssland har alltså använt klustervapen (och andra hemska varianter) i 17 månader…), skriver Jonsson på Twitter.

FN pekade ut den 30 mars 2022 att Ryssland bekräftats använt sig av klusterammunition vid minst 24 tillfällen. Trots det har den ryska regimen kommunicerat vid flera tillfällen sedan det blev känt att Ukraina skulle få klusterammunition att de först nu överväger att använda klusterammunition. Bland annat har den ryska presidenten Vladimir Putin sagt detta i en intervju till Russia-24 som översatts av australienska ABC.

De andra hemska varianterna Jonsson talar om är termitbomber som har filmats upprepade gånger och är ett brandstridsmedel som sprids över ett stort område. Brandstridsmedlet termit bränner sig igenom metall och kött. Även det ökända brandstridsmedlet med termobariska raketer som skjuts ut av TOS-1A har använts frekvent av Ryssland, men även Ukraina har börjat använda erövrade TOS-1A med dess termobariska raketer.

Vare sig Ryssland, USA eller Ukraina har skrivit på konventionen mot användandet av klusterammunition. Kritiken mot användandet av klustergranater är att dessa sprids över ett stort område och det blir mycket oexploderad ammunition, så kallad OXA, som blir kvar även efter kriget.

Även konventionella granater och bomber kan liksom klustergranater bli OXA. Ett annat omfattande problem som kommer plåga Ukraina långt efter kriget är de omfattande minfälten som är spridda över de delar av landet där kriget dragit fram.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program