Annika Strandhäll (S) återigen i en Twitter-storm

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil riksdagens webbtv och urklipp från Strandhälls Twitter

Den tidigare socialdemokratiska ministern och riksdagsledamoten Annika Strandhäll (S) är rikskänd för kontroversiella tweets. Ofta anser många att de är pinsamma och nu är det dags igen när Strandhäll hamnar i konfrontation med Svenska kyrkan om statsministerfrun och prästen Birgitta Ed.

Strandhäll kritiserade Ed när hon bar prästkrage under NATO-toppmötet i Vilnius, där hon deltog i egenskap av statsministerns fru.

– Att statsministerns fru så flagrant visar att hon representerar Svenska kyrkan på ett Natomöte är en väldigt stark signal, menade Strandhäll.

– Som medlem och representant för en organisation som dels motsätter sig Nato medlemskap och dessutom har fredsarbete som grundsyn blir detta väldigt svårt, avslutade hon tweeten.

Trots att Svenska Kyrkan klargjort två gånger att det inte bryter mot några reglementen att vara iförd prästkrage vid politiska sammankomster, så fortsatte ändå Strandhäll att diskutera frågan om kragen.

– I om att ni svarat luddigt på annat vill jag gärna ha svar. Jag har också kragade släktingar. Är kragen en signal att man är i tjänst? Sedan förstår jag att hen kan välja, skrev Strandhäll i följetongen om prästkragen.

Svenska Kyrkan snäste då av den tidigare ministern med att de redan svara på detta upprepade gånger.

– För tredje gången: det finns inget regelverk som styr när präster jar (har reds. anm.) sin krage, svarade Svenska Kyrkans officiella konto i ett tredje försök att klargöra.

Många har gjort sig lustiga över det senaste Twitter-utbrottet som Strandhäll levererat, där karikatyrer har ritats med koppling till prästkrage-gate. Bland annat den omtyckta ”Steget Efter” har gjort sig lustig över att Svenska Kyrkan tröttnat på att upprepa sina svar till Strandhäll, en karikatyr som många sprider på Twitter och andra sociala medier.

Strandhäll fick också kritik då hon menade på att Ed avstod från ha burit prästkrage på senaste Nobelfesten. Detta är något hon tagit ur luften då Ed ännu inte var prästvigd vid tillfället och därför av förklarliga skäl inte bar prästkrage.

Strandhäll får också kritik på Twitter över att hon reagerar på att politiska motståndare bär religiösa symboler vid officiella tillfällen, men att hon teg när den socialdemokratiska och feministiska regeringens representanter bar slöja vid ett statsbesök i Iran.

Strandhäll var en av två ministrar som enligt uppgifter till Expressen gömdes undan vid valrörelsen 2022, detta då man var rädd att hon liksom dåvarande
justitieminister Morgan Johansson (S) skulle skrämma bort väljare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program