Miljardregn över Ukraina – största biståndsinsatsen någonsin

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil regeringens webbtv

Den svenska regeringen presenterade idag den största bilaterala biståndssatsningen i svensk historia. Totalt rör det sig om sex miljarder som ska användas för EU-integration samt uppbyggnad av Ukraina.

Biståndsminister Johan Forssell (M) presenterade idag en satsning som han pekar ut som den största bilaterala biståndssatsningen i svensk historia. Han underströk att det viktigaste för svensk biståndspolitik var att Ukraina vinner kriget och att den humanitära hjälpen till landet måste öka.

Under pressträffen presenterade Forssell hur mycket Sverige hittills bistått Ukraina med. Totalt rör det sig om 22 miljarder kronor, varav 4 miljarder var bistånd. Det militära stödet är det överlägset största och rör sig om totalt 17 miljarder.

– Men jag vill också understryka någonting annat och det är att det här är en grundplåt för vårt svenska stöd. Det kommer också tillkomma ytterligare riktade satsningar ovanpå detta, fyllde Forssell ut under pressträffen.

Forssell menade under pressträffen att regeringen frångått den tidigare regeringens biståndspolitik som de menar varit ineffektiv och istället vill eftersträva kvalitet på biståndspolitiken. Den ska bland annat kopplas ihop med handelspolitiken, vilket biståndsministern menar skapar bestående positiva ekonomiska effekter.

Forssell framhöll också under pressträffen att biståndspolitiken är en del av att möjliggöra ett framtida EU-inträde. Där han uttryckte sig vilja se den ukrainska flaggan bland övriga medlemsländers flaggor. Han tryckte på de målsättningar som syftar till att stöpa om Ukraina i grunden, regeringen vill inte bygga upp det gamla Ukraina utan något nytt.

– Det talas ibland om återuppbyggnad av Ukraina, att vi ska återuppbygga landet, men det är inte riktigt samma sak. Vår ambition är inte att bygga upp det som en gång var, utan gå in och bygga upp någonting nytt, någonting friare, någonting grönare, någonting säkrare, sade Forssell under pressträffen.

Totalt är det fem målsättningar som styr biståndsinsatsen i Ukraina. Det första målet är uppbyggnad av samhällskritisk infrastruktur, det andra målet är grön omställning och hållbar utveckling – alltså implementering av den västliga klimatalarmistiska energi- och transportpolitiken.

Det tredje målet är inkluderande ekonomisk utveckling, företagande och handel. Där trycks det på fri som kallas fri men regelbaserad handel. Även minskad korruption är av vikt här enligt ministern. Ukraina är det näst mest korrupta landet i Europa enligt Transparency Internationals mätningar gällande 2022, bara Ryssland är mer korrumperat enligt deras parametrar.

Det fjärde målet är säkerhet och stabilisering, det kommer inkludera arbete med hållbara lösningar för internflyktingar i Ukraina, minröjningsarbete och återintegration av de som stridit vid fronten.

Det sista målet är mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet. Det Forsell kallade för ”människorättsförsvarare” kommer att få riktat stöd av den svenska biståndsapparaten. EU och Sverige har tidigare dikterat villkoren vad som är demokrati respektive inte, nationalistisk och konservativ politik som bedrivs i Ungern har till exempel stämplats som att gå i strid med vad som anses vara demokratiskt. Folket i Ungern anses således ha gjort fel demokratiska val. Vart på den politiska skalan de så kallade ”människorättsförsvararna” i Ukraina befinner sig återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program