Kristersson och Zelenskyj i diskussioner om att skicka JAS 39 Gripen till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Pixabay ©

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj genomförde ett statsbesök igår i Sverige, detta efter en inbjudan från den svenska statsministern Ulf Kristersson. Mötet mellan dem två handlade om Sveriges fortsatta stöd för Ukraina i kriget och bland annat att skicka JAS 39 Gripen till Ukraina.

Under pressträffen framhöll den svenska statsministern Kristersson Sveriges hittills omfattande militära stöd till landet. Han pekade på att Sverige skickat mycket avancerade vapensystem till landet.

– Idag är flera av Sveriges mest avancerade skickats för att hjälpa ert land (Ukraina reds. anm.) och era modiga soldater för att försvara ert folk, sade statsministern.

Den svenska försvarsministern presenterade i tisdags ytterligare ett militärt stödpaket till Ukraina till ett värde av 3,4 miljarder. Stödpaketet innehåller i huvudsak ammunition och reservdelar till olika vapensystem som Sverige redan skickat till Ukraina och inga nya system.

Den ukrainska presidenten Zelenskyj menade på X, tidigare Twitter, att Kristersson och han var överens om ett tiopunktsprogram. Bland annat om gemensam tillverkning av Stridsfordon 90 i Ukraina, ett vapensystem som Sverige bland annat skickat till Ukraina, men diskussioner ska även ha skett avseende att skicka stridsflygplanet JAS 39 Gripen till landet.

– Ukrainska piloter deltar redan i tester av stridsflygplanet ”Gripen”. Vi diskuterade nya steg för att skicka dem till Ukraina, skrev Zelenskyj på X.

Skulle Sverige skicka stridsflygplan i form av JAS 39 Gripen kommer det bli dyraste vapenpaketet hittills, då prislappen från 2014 enligt SVT beräknades vara mer än en miljard kronor per nyproducerat plan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program