”Finns krafter i Israel som vill ha konflikten – syftet är att avfolka Gaza”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Under Ukrainakriget har väst försökt isolera Ryssland. Det har inte gått. I stället är det väst, med sina fiaskoartade sanktioner, som blivit allt mer isolerat. Denna isolering eskalerar nu med kriget mellan Hamas och Israel. Det är nämligen i stort sett bara väst som ställt sig bakom Israel, förklarar Lars Bern i Swebbtvs Omvärldsanalys. Resten av världen stödjer palestinierna. Detta har fått till följd att övriga världen nu ”helt och hållet struntar i Europa”, säger Lars Bern, och ”tillmäter inte Europa någon som helst geopolitisk betydelse”. En järnridå dras ner runt västmakterna.

Det är i Swebbtvs senaste Omvärldsanalys som Mikael Willgert och Lars Bern bland annat diskuterar ”covidvaccinen” och kriget i Gaza.

Snabbt och oreflekterat ställde sig hela västvärlden bakom Israel. Problemet är att övriga världen inte har gjort det.

– De västliga ledarna har slutit upp bakom Israel, medan i stort sett hela resten av världen slutit upp bakom palestinierna, säger Lars Bern i Swebbtv.

Redan efter Ukrainakriget började en järnridån dras ner runt västvärlden. Och den blir bara värre nu, påpekar Bern. Väst isoleras ytterligare.

– Uppdelningen eskalerar väldigt tydligt med den här konflikten. Vi ser också en annan sak som är fullständigt uppenbar och det är att resten av världen nu helt och hållet struntar i Europa. De tillmäter inte Europa någon som helst geopolitisk betydelse.

Detta rapporterade även Financial Times om i veckan. Gazakonflikten har ”ogjort månader av arbete” för att utmåla Ryssland som en global paria, enligt tidningen, eftersom Israels bombningar av Gaza – som hittills ska ha dödat över 1.000 barn – inte mötts med samma starka reaktioner som de som riktats mot Ryssland.

Så vad är det som pågår i själva konflikten i Gaza?

Enligt Lars Bern var kriget med Hamas väldigt välkommet för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, eftersom han står åtalad för korruption och bedrägeri.

– Det gäller för honom att leda bort uppmärksamheten från sina problem, säger Bern. Det var ganska välkommet för honom att få en sån här konflikt. Jag tycker det här anfallet från Hamas luktar 9/11 lång väg. Egypten har klart och tydligt talat om att de flera dagar innan varnade de israeliska myndigheterna, men de israeliska myndigheterna lyfte inte ett finger.

– Jag är rädd för att det finns krafter i Israel som vill ha den här konflikten. Jag har hört uttalanden om att man vill göra ett Hiroshima-koncept av Gazaremsan och vad som menas med det är att all bebyggelse ska jämnas med marken, och man ska jaga ut människorna ur Gaza och få grannländerna att ta hand om dem. Precis det som skedde när Palestina delades upp.

Det han syftar på är är hur palestinier fördrevs när staten Israel bildades 1948.

– Här upprepas på något sätt det här. Nu vill man få ut palestinierna ur Gaza, som ju är en del av det som israelerna tycker är Israel. Sedan kan man lägga beslag på marken som man gjort på andra håll inom de palestinska områdena, man har byggt bosättningar helt illegalt och inkorporerat palestinskt land till Israel.

Enligt Bern handlar det om man vill ”få bort palestinierna ur Gaza”.

– Jag luktar mig till att syftet är att avfolka Gaza för att kunna inkorporera det och göra det till ett israeliskt område. Och att få Egypten, Jordanien och länder runt omkring att ta hand om palestinierna, säger han. Man vill bli av med de här människorna.

Men grannländerna vägrar gå med på det, eftersom de har genomskådat det.

– De inser ju precis vad Netanyahus planer är, påpekar Lars Bern.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program