Kraftig överdödlighet under 2022 – en av de värsta siffrorna på 50 år

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

2022 drabbades Storbritannien av en överdödlighet på nio procent jämfört med 2019. Det är en av de högsta dödstalen i landet på 50 år, rapporterar BBC.

Det är i Storbritannien som det under 2022 registrerades 650.000 dödsfall, vilket är nio procent – alltså cirka 60.000 döda – fler än 2019.

Enligt BBC är detta ett av de värsta dödstalen på ett halvt sekel, bortsett från de högsta siffrorna under den så kallade pandemin.

Detta har ”väckt frågor om varför fler människor fortfarande dör än normalt”, påpekar BBC.

Så vad beror det på?

Det har BBC ingen jättetydlig förklaring på.

Covid är bara en av flera orsaker, ingen huvudförklaring, skriver BBC.

Enligt nyhetskanalen indikerar data på att de främsta förklaringarna är ”pandemiska effekter på hälsan” samt trycket på sjukvården.

I november 2022 tog det i snitt 48 minuter för en ambulans i England att svara på en misstänkt hjärtinfarkt eller stroke. Detta ska jämföras med de 18 minuter som det bör ta.

BBC är dock noga med att påpeka att det inte beror på ”vaccinet”.

En sådan slutsats ”stöds inte av datan”, påstår BBC. Ovaccinerade är minsann mer benägna att dö än vaccinerade, försäkras det.

I Sverige är upp till 97 procent av dem som dör med covid vaccinerade. Förra året visade en dansk studie att det inte finns några statistiskt meningsfulla bevis för att mRNA-vaccinen mot covid minskade ”dödligheten av alla orsaker”. I stället verkar antalet dödsfall av andra orsaker, inklusive kardiovaskulära dödsfall, öka i gruppen som tagit dem, enligt studien.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program