Kött snart en produkt för överklassen? Resten får ”byta konsumtionsmönster” och ”äta vegetariskt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den skenande inflationen har slagit kraftigt mot just mat. Prisökningen på en rad produkter är extrem. Flera produkter har ökat i pris med cirka 25 procent, visar siffror från Matpriskollen, uppger SVT. Men det är lugnt. Du kan sänka sina kostnader genom att äta ”torrvaror”, ”vegetariskt” och helt enkelt ändra ditt beteende, byta ”konsumtionsmönster”, lyder tipset i SVT.

Är du orolig för priserna på mat? Tja. Detta kan bara vara början.

Under juli registrerade Matpriskollen den högsta prisökningen på mat under en månad.

Prisökningen var högre än under hela förra året, skriver SVT.

Men det är alltså sett över alla produkter. Jämför man enskilda produkter eller kategorier är ökningen extremt mycket högre. Främst handlar det om mejeriprodukter, ost och kött.

Matfett har hittills i år till exempel ökat med 25,5 procent, crème fraiche och gräddfil 24,9 procent, kyckling 23,8 procent, hårdost 22,1 procent, mjölk och grädde 22,1 procent, ägg 21,5 procent, fil och yoghurt har ökat med 19,8 procent.

I juni registrerade OECD den största prisökningen på mat på nästan 50 år.

Förklaringen är bland annat att kostnaderna för råvaror, energi och transporter ökat på grund av den så kallade pandemin samt västvärldens irrationella sanktioner mot Ryssland, som slagit tillbaka som en boomerang mot väst.

Men det kan bli värre. Det finns nämligen en eftersläpning i prisökningen. Vissa varor som egentligen har ökade produktionskostnader har ännu inte fått högre priser. Men det kommer.

Framöver väntas större prisökningar på bland annat kött.

– Kyckling, fläsk och så vidare. Eftersom foderpriserna har ökat så mycket kommer det slå igenom gradvis på konsumenterna, säger Erik Glans på Konjunkturinstitutet till SVT.

”Kan man parera detta genom att handla på ett annat sätt?”, undrar SVT:s nyhetsvärd.

– Köpa mycket som är i säsong, köpa mycket torrvaror som brukar vara billigare. Det går ju till en gräns. Byta sitt konsumtionsmönster, äta vegetariskt och så vidare, fortsätter Glans.

Lyssna på en förklaring:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program