”Inte en krona mer till Ukraina” – kritiken växer mot maktelitens gagnlösa proxykrig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Amerikanska kongressen. © Foto: Kevin McCoy (CC BY-SA 2.0)

Det skakar kring pengaregnet över Ukraina. Vissa republikaner i USA vill inte skicka en krona till. Ukraina lyckas ju ändå inte med någonting. De har ingenting att visa upp.
– Låt oss sluta ljuga för det amerikanska folket om vad vi gör och var vi är. Låt oss sluta säga att vi vinner, när vi inte gör det. Låt oss sluta säga att Ukraina vinner, när de inte gör det, säger den republikanske senatorn Josh Hawley.

Republikaner blir mer och mer kritiska till det så kallade stödet till Ukraina.

Ukrainas motoffensiv har misslyckats helt, och Ukraina har rentav redan förlorat kriget, säger en källa till journalisten Seymour Hersh.

Bidenadministrationen vill dock skicka ytterligare 24 miljarder dollar till Ukraina. Det republikanska partiet är splittrat i frågan.

Utan mer pengar från USA är det mycket stor risk att Ukraina förlorar kriget, säger senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, enligt CNN.

Den republikanske senatorn Josh Hawley vill inte skicka några mer pengar alls till Ukraina. Det är ju meningslöst. Han påpekar att pengarna som skickas till Ukraina kommer från skattebetalarna, samtidigt som resultaten uteblir.

– Om det finns någon väg till seger för Ukraina, hörde jag inget om det idag, sade han efter ett möte i kongressen. Jag hörde att kraven på finansiering aldrig kommer ta slut. Det senaste kravet på 24 miljarder är inte slutet. Detta klargjorde de. Det är inte ens nära slutet. Jag är så trött på att höra administrationens folk applådera kongressen för att den är så generös. Detta är inte våra pengar. För Guds skull. Det är inte vi som är generösa. Det är det amerikanska folkets pengar. De har spenderat 115 miljarder dollar, och än så länge har de i princip inget att visa för det. Och de kommer fråga efter mycket mer. 24 miljarder dollar inte slutet, inte ens i närheten.

Josh Hawley tycker det är upp till Europa, inte minst Tyskland, att finansiera proxykriget.

– Sist jag kollade ligger Ryssland i Europa, sade han.

– Låt oss sluta komma med vilseledande kommentarer. Låt oss sluta ljuga för det amerikanska folket om vad vi gör och var vi är. Låt oss sluta säga att vi vinner, när vi inte gör det. Låt oss sluta säga att Ukraina vinner, när de inte gör det.

Den amerikanska makteliten ljög om krigen i Irak och Afghanistan, och samma sak sker nu med Ukraina, menar han. Det är inte sant att Ukraina lyckas i kriget.

USA har spenderat mer än hela Europa, enligt senatorn.

– Vi borde inte spendera en krona till i Ukraina, påpekar Josh Hawley i Fox News. Jag är trött på att höra presidenten om och om igen säga att vi måste investera, att detta är en investering i framtiden för alla nationer. Vår nation då? Detta är ingen investering i vårt land, i vårt folk eller i våra jobb. Det måste vara vår prioritering.

Läs också: ”Kriget är över. Ryssland har vunnit”, bara lögnerna kvar – enligt Hershs källa

Se uttalanden:

 

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program