Konflikten i norra Kosovo mattas av

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements©

Situationen mellan Serbien och Kosovo som länge varit spänd ser ut att kunna ta ett steg mot avspänning. Detta efter att de barrikader som upprättats av etniska serber i Kosovo ska nedmonteras enligt Euronews.

Enligt Euronews ska serberna i norra Kosovo montera ner barrikaderna för att lugna ner situationen. Detta ska ha skett efter att de serber som satt upp barrikaderna bland annat lovats att inte bli åtalade. Den senaste konflikten i norra Kosovo är ett arv efter det tidigare inbördeskriget och anledningarna till den specifika händelsen är en rad incidenter under året som kulminerade i skjutningar i norra Kosovo där stora serbiska minoriteter bor, bland annat blev en av Kosovos poliser skjuten den 8 december enligt AP.

Situationen såg länge ut att kunna eskalera då den serbiska armén sedan tidigare hade försatt förband i högst stridsberedskap vid gränsen till Kosovo, medan Kosovo stängde gränsövergångarna till Serbien igår, detta enligt FT. Den serbiska regeringen har krävt att den militära styrkan KFOR som leds av NATO ska skydda de etniska serberna som revolterar mot Kosovos regim.

Kosovo blev självständiga efter att NATO intervenerat i inbördeskriget som rådde mellan den serbiska regeringen och kosovoalbanska separatister. NATO understödde de kosovoalbanska väpnade grupperingarna genom en omfattande bombkampanj och den serbiska staten tappade delar av sitt territorium till kosovoalbanerna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program