Klimatmötet: ”Kol mycket nära att vara en valuta”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: UNclimatechange

Under FN:s globalistmöte COP27 i Sharm El Sheikh i Egypten igår diskuterades bland annat vad ”värde” är för något och var det kommer ifrån. Detta är centralt att förstå, sade Michael Sheren, tidigare Bank of England. Enligt honom har centralbanker nu börjat inse att naturen har ett riktigt värde. Kol rör sig redan mot att bli en valuta, hävdade han. Men kan man sätta pris på vatten, träd och biologisk mångfald? Världens ”naturliga kapital” är viktigare än att centralbanker har en massa guld i källaren, menade han.

Det var under ett panelsamtal vid maktelitens möte COP27 i Egypten på onsdagen som Michael Sheren, tidigare Bank of England, diskuterade vad ”värde” är för något och var det kommer ifrån.

Detta är en väldigt central fråga att förstå, var hans poäng. Att ha en massa guld i källaren, som Bank of England har, kan ses som ett värde.

Eller dagens fiat-valuta, som alltså är en valuta inte knuten till någon råvara utan som baseras på allmänhetens förtroende, kan också ses som ett värde.

Men egentligen skapas värdet i naturen, menar Sheren.

– Bank of England har lagt mycket tid på att försöka sätta ett värde på naturen. Vi har gjort några rapporter, det har även Nederländernas centralbank gjort, sade han.

– Centralbanker börjar förstå att naturen har ett riktigt värde. Kol har redan vi klurat ut, och kol rör sig mycket snabbt in i ett system där det kommer vara väldigt nära en valuta. Man kommer i princip kunna ta massor av absorberat eller sekvestrerat kol och skapa en framåtriktad prissättningskurva, med arkitektur för finansiella tjänster och dokumentation. Jag kom precis från ett möte i morse om hur vi ska kunna accelerera detta.

Sedan kommer det finnas derivat som dokumentation för handel på marknaden, förklarade han.

– Jag vill prata om värde en gång till, fortsatte Michael Sheren. Södra delen av jordklotet har ett värde som långt överstiger stora delar av norra jordklotet. Vi börjar fundera på att sätta priser på vatten, på träd, på biologisk mångfald. Hur kommer det bemötas? Jag gör mycket arbete i Asien och brukar säga att Indonesien är jordens vänstra lunga, medan Brasilien är den högra. Och Afrika. Absolut kritiska. Vi behöver deras naturliga kapital som en systembaserad värld mer än de 66 miljarder guld som vi har i Bank of Englands källare.

– Hur börjar vi bygga system som faktiskt inte bara skapar värdet utan överför det värdet runt om i världen?, undrar han.

Hans uttalande har även uppmärksammats på teknikbloggen Sociable.

(Se hela diskussionen i filmen längst ner.)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program