KATERINA JANOUCH:
Moderaten som gett girigheten och folkföraktet ett ansikte

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Efter valet i september har tonläget gentemot den nya regeringen och den politiska situationen varit extremt uppskruvat. Vänstern har inte försuttit en chans att vråla om att demokratin är död. Jag kan ge dem rätt, då en av de värsta antidemokraterna och girigbukarna faktiskt är moderatledaren i Sölvesborg, Kith Mårtensson, som gett girigheten och folkföraktet ett ansikte. Kith Mårtenssons grova svek och falskhet visar dessvärre hur långt vissa politiker står ifrån allt vad demokrati heter. Samtidigt verkar hon själv inte begripa vad hon håller på med. I stället är det synd om henne. Hon viker ut sig som ett offer i Aftonbladet som givetvis vinklar sitt snyftreportage på ett världsfrånvänt sätt, där det heter att människors rättmätiga ilska mot Mårtenssons svek ”prövar demokratin”. Jag kan berätta vad som prövar demokratin: Att politiker lovar en sak och sen gör något annat. Jag kan också berätta varför människor är förbannade: Därför att de lagt sin röst på en politiker som efteråt huggit dem i ryggen och pissat dem i ansiktet. Kith Mårtensson har mage att tala om kristendom. Vet hon inte att Bibelns åttonde bud lyder: ”Du skall icke bära falsk vittnesbörd mot din nästa. (Du ska inte ljuga)”? Girigheten och mutan Mårtensson sålt sig för borde diskvalificera henne i politiken för gott.

Kith Mårtensson. Foto: Skärmdump

I valet i september ökade Sverigedemokraterna med nästan tio procent och fick nära 39 procent i Sölvesborgs kommunalval. Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet gick det sämre för, de backade allihop. Men trots det ställde Moderaterna som villkor för fortsatt samarbete efter valet att få behålla sina platser i nämnder och styrelser. Något som SD, med tanke på valresultatet, motsatte sig.

Efter att valresultatet stod klart började underligheterna, skriver Samnytt:

Resultatet fastställdes först den 26 september av Valmyndigheten och efter det höll SD Sölvesborg sitt konstituerande möte, i enlighet med partiets stadgar. Första avstämningsmötet hölls den 6 oktober i Moderaternas lokal.

– Direkt på första mötet upplevdes Moderaterna som väldigt offensiva och irriterade – tvärtemot den goda anda som Samstyret alltid haft, säger Erixon och fortsätter:

– När vi kom in till mötet ställdes direkt ett ultimatum: de ville ha kvar samma platser som de hade haft föregående mandatperiod.

Men i media har det från Moderaternas sida låtit annorlunda. De har påstått att förhandlingarna strandade för att det varit ”svårt att samarbeta med SD” samt att ”tonen inte har varit respektfull”. Men mejlkorrespondens som Samnytt har tagit del av motbevisar den lokale moderatledarens påstående.

Socialdemokraternas nya gruppledare Birgit Birgersson såg sin chans att ta makten och lockade snabbt M-ledaren Kith Mårtensson med ett välavlönat jobb, betalat av skattebetalarna. Giriga Kith som uppenbart struntade i Sölvesborg men var sugen på mer klirr i sin egen kassa,  tackade ja. Hade Mårtensson istället samarbetat med SD och fortsatt Samstyret hade hon sannolikt fått nöja sig med sin deltidsarvoderade tjänst på 45 procent som ordförande för Barn- och utbildningsnämnden. Ett betydligt lägre arvode än hon nu får. För skattebetalarna innebär det att de kommer få betala 1 193 000 kronor extra per år för Kiths lön, enligt en beräkning som revisionsfirman Price Waterhouse Cooper har gjort. Totalt omkring 4,8 miljoner kronor för fyra år.

Louise Erixon beskriver i Samnytt Moderaternas agerande att gå över till Socialdemokraterna som ett gigantiskt svek mot väljarna i Sölvesborg

– Väljarna ville ha Samstyret med SD som ledande part i valet, där Moderaterna skulle vara en viktig kugge. Men nu gjorde de en helomvändning som inte låg i enlighet med de väljarna hade sett i valrörelsen, berättar Erixon.

– Det verkar extremt osannolikt att de lyckas arrangera en så välarrangerad presskonferens och dessutom en samsyn om postfördelning och politik på bara två dagar. Detta visar att det alldeles uppenbart aldrig fanns någon avsikt från Moderaterna att bilda ett Samstyre 2.0 utan man låtsades förhandla för att sedan ha någon annan att skylla på när man svek väljarna.

Men människor är tack och lov inga kuvade nickedockor som liknöjt accepterar politikernas svek. Det är det som nu händer i Sölvesborg och kanske skakar det om i Kith Mårtenssons lilla bubbla där hon inbillat sig att hon kan begå vilka svek och övertramp som helst och ändå få folkets kärlek. Att sälja ut sig likt en Judas, referenserna till Kiths barnatro borde få henne själv att ligga sömnlös. Inte för kritiken hon får. Utan för att hon är en opåltlig falskspelare.

I början av veckan var Kith Mårtensson indignerad över att väljare i Sölvesborg säger ifrån. När 200 personer samlas på Stortorget i Sölvesborg på lördagen för att demonstrera mot Sölvesborgsmoderaternas svek är Kiths Mårtenssons reaktion att hon ”trodde det var under folks värdighet att bete sig så här” som hon uttrycker sig i medierna. Kith Mårtensson menar alltså att människor bara ska sitta tysta när orätt begås? Exakt så resonerar totalitära ledare. Eliten ska bestämma allt och folket ska bara ta skeden i vacker hand och anpassa sig.

Jag tänker, hur kan det komma sig att hon inte fattar? Eller spelar hon bara dum? Är det inte under politikers värdighet att ljuga för sitt folk som gett henne röster, i tron att hon ska arbeta enligt väljarnas önskemål?

Kanske är det så att människor verkligen fått nog och att tiden då politiker kunde bete sig hur som helst är över. Nej, jag tror inte att de människor i Sölvesborg som känner sig lurade bara kommer sluta protestera. Och jag tänker att det är helt rätt. Politiker är folkets tjänare, det är inte folket som är till för att betala politikernas feta löner och i övrigt acceptera vilken lekstuga som helst. Sölvesorgs samstyre med Louise Erixon (SD) i spetsen har gjort kommunen framgångsrik, ändå ska en enskild politikers sjuka SD-hat spräcka ett lyckat politiskt samarbete. Det där batikhäxeriet är exakt den anledning till att så mycket i Sverige för länge sen upphört att fungera. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att det är individer som Kith Mårtensson som är orsaken till att Sverige som land barkar rent åt helvete.

Jag tror att de folkliga protesterna behöver tillta. Svekfulla och giriga politiker som inte kan stava till demokrati bör få foten ut. Bara så kan vi få ordning på Sverige. Jag hoppas Kith Mårtenssons svek ska få politiska konsekvenser. Och att Sölvesborg utlyser kommunala nyval. Det ska inte vara möjligt att ljuga sig till ledarskap och sen gråta i mainstreammedier. Gör om, gör rätt!

KATERINA JANOUCH
programledare och kolumnist Swebbtv, författare och journalist

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program