Kiev och Kharkov fortfarande under ukrainsk kontroll

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Striderna i Ukraina fortsätter vara intensiva och Ryssland har fortfarande inte tagit kontroll över någon av de två större städerna Kiev eller Kharkov, detta enligt uppgifter från Military Land. Utanför Kiev pågick länge strider om flygplatsen Hostomel, som slutligen ska ha fallit i ryska händer.

Striderna runt Hostomel har enligt uppgifter varit hårda, där ryska specialförband luftlandsattes med helikoptrar. Minst tre helikoptrar ska ha blivit nedskjutna av ukrainskt luftvärn enligt uppgifter från Ukraina. En bild på minst en nedskjuten helikopter cirkulerar på sociala medier, men det är oklart om det är från Hostomel. Carolus Löfroos som varit Ukraina-frivillig, med goda kontakter med soldater som stridit på platsen, berättar att flygplatsen länge inte var under rysk kontroll.

– Ryssarna hade aldrig en tillräcklig sådan kontroll för att kunna landa transportplan på flygplatsen, säger Löfroos till Swebbtv Nyheter.

Filmer och bilder som har cirkulerat på sociala medier indikerar att det pågått våldsamma strider runt flygplatsen. En film visar ryska attackhelikoptrar som släpper iväg mängder av så kallade flares när de flyger in mot området. Flares använder flyg och helikoptrar för att förvirra luftvärnsrobotar som skjuts mot dem och minskar risken att flygfarkosten träffas, vilket tyder på hög närvaro och aktivitet från ukrainskt luftförsvar.

Striderna runt Hostomel ska ha avslutats efter att ryska mekaniserade styrkor som anfallit från Vitryssland nått fram till flygplatsen.

– Då den ryska marktruppen som rullade in från Vitryssland i norr i princip redan tycks vara framme vid Hostomel så är den inte lika viktig längre, säger Löfroos.

Flera experter menar att den ryska offensiven går trögare än vad de räknat med. Luftlandsättningen vid Hostomel var troligen ett försök att med ett kuppliknande anfall snabbt nå fram till Kiev. Detta har misslyckats.

I södra Ukraina har striderna också varit intensiva. Där misslyckades först ryssarna att ta sig över floden Dnieper vid staden Kherson, detta efter att de ukrainska styrkorna slog tillbaka de ryska trupper som lyckats ta sig över bron vid staden. Enligt krigskorrespondenter från bland annat CNN ska ryssarna troligen ha lyckats med en övergång idag. Även om strider fortsatt hörs i och runt staden.

Den ryska försvarsministern påstod i morse att staden Melitopol i sydöstra Ukraina var under rysk kontroll, men detta tillbakavisas av James Heappey som är minister vid brittiska försvarsdepartementet.

– Vi ser inget som kan ge substans till det påståendet, området är fortfarande i Ukrainas händer, säger han i en intervju till BBC.

Runt Kharkov i nordöstra Ukraina fortsätter också striderna. Enligt uppgifter från ukrainska krigsmakten ska ryska anfall ha slagits tillbaka. Bilder från staden visar utbrunna fordon och ukrainska soldater som fortfarande är på plats.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program