Hårda strider i den ukrainska staden Kharkov

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Hårda strider rapporteras i Kharkov som är Ukrainas näst största stad, enligt Military Land. Den mest omfattande ryska artilleri-insatsen som hittills kunnat bekräftas träffade staden innan offensiven inleddes. Bombardemanget kunde ses långt ifrån Kharkov, enligt de bilder som cirkulerar på sociala medier.

Enligt ukrainska myndigheter har ryska mekaniserade trupper avancerat in i de centrala delarna av Kharkov. Ukrainska myndigheter påstår att de ryska styrkorna lider stora förluster, medan ryska myndigheter menar att det är de ukrainska försvararna som lider stora förluster. Nyligt upplagda filmer och bilder påstås visar strider i staden samt brinnande ryska pansarbilar.

I södra Ukraina lyckades till sist ryska förband att ta sig över floden Dnieper vid staden Kherson och avancerar vad det verkar mot hamnstaden Odessa, vilken ligger längs Ukrainas södra kust. Däremot fortsätter striderna vart eftersom det ryska avancemanget fortgår. I huvudstaden Kiev har mindre strider inträffat, dels i utkanten av staden men även i staden. Enligt obekräftade uppgifter är det framskjutna ryska spaningsförband som slåss i utkanten av huvudstaden. De strider som sker i de mer centrala delarna pekas ut som sabotageförband, som uppträder i civila kläder eller ukrainsk uniform.

Enligt brittiska underrättelsetjänsten har de ryska förbanden problem med logistiken och många av de bilder på utslagna ryska fordon som sprids ser ut att vara lastbilar av olika slag. En film med en ukrainsk medborgare som pratade med soldater ur en rysk pansarkolonn som fått stopp på en väg har blivit viral. Den ukrainska medborgaren uppges fråga de ryska soldaterna om de behöver hjälp att bogseras tillbaka till Ryssland.

Överlag är uppfattningen bland olika militära experter att kriget hittills inte går som den ryska krigsmakten hade önskat. Idag är det invasionens fjärde dag och huvudstaden Kiev är fortsatt, enligt vad det verkar vara helt i ukrainska händer. Den näst största staden Kharkov är omstridd efter att Ryssland inlett en omfattande offensiv mot staden, enligt Military Land.

Det är inte bara logistiska enheter som bedöms ha drabbats omfattande förluster. Det ukrainska luftvärnet fortsätter att skjuta ner ryska helikoptrar samt stridsflygplan, detta enligt uppgifter från Oryx. Vilket gör att Ryssland fortsatt inte har fullständigt luftherravälde. Likaså har flera ryska stridsvagnar, stridsfordon och andra bepansrade fordon slagits ut av pansarvärnsvapen, bland annat svensktillverkade Robot 57 som enligt uppgift ska vara mycket effektiva.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program