Elon Musk: Jag gillar Ukraina, men inte tredje världskriget

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Steve Jurvetson

Teslagrundaren Elon Musk är rädd att Ukrainakonflikten ska spåra ur i ett världskrig. Därför vill han se nya och fredliga steg framåt. Detta har inte tagits emot väl av alla. Nu har en ny Twitter-strid blossat upp, mellan honom och den amerikanske senatorn Lindsey Graham, som är så upprörd att han hotar dra in skatteavdrag för elbilar. Graham vill inte att Musk blir ”vår tids Henry Ford”, någon som ”ger röst åt ondskan i jakten på fred”.

Konflikten mellan miljardären Elon Musk och Ukraina fortsätter på Twitter.

Musk har uppmanat till fred, samt FN-kontrollerade folkomröstningar i de rysktalande områdena i Ukraina, för om de ska kunna få ingå i Ryssland.

Detta har inte mottagits väl att Ukrainas regering och dess anhängare, vilket Swebbtv Nyheter skrivit flera nyheter om.

”Situationen med Elon Musk har helt klart spårat ur, och det verkar som att stolthet och fåfänga spelar en stor roll i hans försök att posera som expert på Ukraina. Bara sluta, Elon. Det är ok att erkänna att du drev något för långt. Bara sluta”, skriver Ukrainas ledande engelskspråkiga dagstidning, KyivPost, på Twitter.

Men Elon Musk verkar inte bry sig så mycket om vad kritikerna säger.

”Jag är ett stort fan av Ukraina, men inte av tredje världskriget”, svarar han kallt.

Samtidigt har Twitter-bråket spridit sig över Atlanten. Den republikanske senatorn Lindsey Graham skriver på Twitter att Musk ”måste förstå fakta om den ryska invasionen”. Samtidigt hotar Graham med att ”kanske kongressen borde se över det slösaktiga skatteavdraget för elbilar. Krediten gynnar bara elbilstillverkare som höjt priserna lika mycket som skatteavdraget”.

På detta svarar Elon Musk:

”För det första har Tesla inte haft konsumentskatteavdraget på flera år och vi bad inte om det – det gjorde GM & Ford.”

Vidare svarar han:

”Förutsatt att du tror att folkets vilja spelar roll, bör vi, i varje given konfliktregion, stödja viljan hos dem som bor där. De flesta av Ukraina vill otvetydigt vara en del av Ukraina, men vissa östliga delar har rysk majoritet och föredrar Ryssland.”

På torsdagskvällen svensk tid skriver Lindsey Graham i ett svar bland annat att han inte vill se Elon Musk förvandlas till vår tids Henry Ford, alltså den amerikanske biltillverkare som bland annat 1938 fick en utmärkelse av Adolf Hitler och även gav ut boken ”Den internationelle juden”.

”Jag vill INTE se Elon Musk bli vår tids Henry Ford: Stor industriman. Genial tillverkare. Ger röst åt ondskan i jakten på fred”, svarar Graham.

Lindsey Graham är känd för sin fanatiska illvilja mot Ryssland. Vid årsskiftet 2016-2017 hetsade han ukrainska soldater mot Ryssland under den militära konflikten i östra Ukraina, som egentligen pågått i åtta år. Detta under ett besök i landet, tillsammans med den republikanske senatorn John McCain och Ukrainas dåvarande president Petro Poroshenko.

– Er kamp är vår kamp. 2017 kommer bli året för anfall. Vi kommer åka tillbaka till Washington och driva fallet mot Ryssland, sade han bland annat.

Tidigare i år klargjorde Lindsey Graham att han gillar den aggressiva strategi som västvärlden just nu använder mot Ryssland. Så länge man fortsätter skicka vapen och pengar till Ukraina, kommer ukrainarna ”slåss till siste man”, sade han under en pressträff.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program